“Masculine/Masculine”: Je li muški akt posljednji tabu našeg društva?

FOTO/ MUŠKA GOLOTINJA OD 18. VIJEKA DO DANAS U PARIŠKOM MUZEJU ORSAY: Izložba koja šokira puritance: Je li muški akt posljednji tabu našeg društva?

I dok je publika navikla na žensku golotinju u umjetnosti, muška joj nije toliko bliska, kaže osoblje muzeja

Izložba Masculine/MasculineIzložba “Masculine/Masculine” u francuskom muzeju Orsay obuhvata umjetnička djela čiji je glavni motiv muška golotinja. Posjetioci mogu da vide kako je nago muško tijelo predstavljeno u različitim epohama, od 18. vijeka do danas.

Izložba je tematski podijeljena na religiju, mitologiju, sport i druge oblasti, a između ostalog, mogu se vidjeti grčki bogovi, portreti slavnih ličnosti Davida LaChapella i erotične slike Luciana Freuda.

I dok je publika navikla na žensku golotinju u umjetnosti, muška joj nije toliko bliska, kaže osoblje muzeja.

Izložba Masculine/Masculine

– Mi mislimo da živimo u liberalnom društvu, ali prizori golih muškaraca i dalje predstavljaju problem pojedinim ljudima – rekao je kurator izložbe za britanski “Telegraph”.

Izložba je djelimično inspirisana prošlogodišnjom postavkom muzeja Leopold u Veneciji, pod nazivom “Nude Men” (nagi muškarci).

Tada su posjetioci ohrabrivani da na ulazu u muzej skinu sve sa sebe i slike razgledaju goli.

Izložba Masculine/Masculine

Ovoga puta, posjetioci mogu da zadrže odjeću na sebi, ali pojedini eksponati ipak nisu za svačije oči, napominju organizatori.

(Blic.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close