Pad prihoda od indirektnih poreza u BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) potvrdila je da je došlo do pada prihoda od indirektnih poreza u toj zemlji u prvih osam mjeseci ove godine

(Anadolija)

Kako je potvrdio glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević, prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2013. godine u BiH iznosili su oko 3,85 milijarde KM (1,96 milijardi eura) i manji su za milion maraka u odnosu na isti period 2012. godine.

”Na blagi pad neto prihoda od indirektnih poreza koji su otišli u raspodjelu korisnicima uticao je rast povrata PDV-a. UIO je u osam mjeseci 2013. godine privredi vratila 651 milion KM, što je za 67 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine. Na rast zahtjeva za povrat PDV-a uticalo je povećanog nivoa izvoza dobara van Bosne i Hercegovine u toku ove godine, veći zahtjevi za povrat PDV-a od strane međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH (izgradnja Koridora 5 C i drugi projekti), te nelikvidnost poreskih obveznika koji zbog teške ekonomske situacije sada traže povrat sredstava na račun umjesto ranije češće korištenog poreskog kredita”, saopštio je Kovačević.

Pad prihoda od indirektnih poreza, prema Kovačeviću, bilježe i sve zemlje u okruženju, unatoč činjenici da su u prethodnom periodu povećale stopu PDV-a (Hrvatska sa 22  posto na 25 posto, Srbija sa 18 posto na 20 posto i Crna Gora sa 17 na 19 posto).

U toku septembra mjeseca 2013. godine UIO BiH je prikupila 420 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine.

”Očekujemo da će prihodi do kraja godine biti na razini prošlogodišnjih prihoda od indirektnih poreza”, saopšteno je.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close