Pad naplate indirektnih poreza u prvom kvartalu

Prvi kvartal ove godine je, poslije neubičajeno snažnog pozitivnog starta naplate prihoda od indirektnih poreza u januaru, okončan padom prihoda od 2,8 odsto, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Naplata indirektnih poreza u prvom ovogodišnjem kvartalu ukazuje na produbljivanje negativnih trendova iz prošle godine, u kojoj je samo u trećem tromjesečju zabilježen pozitivan neto rast.

Odlika godišnje naplate prihoda od indirektnih poreza, uz negativni trend, su snažne mjesečne oscilacije sa rasponom od negativne promjene od 12,4 odsto do pozitivnih promjena od 9,2 odsto.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu navodi da su mjesečne oscilacije uglavnom rezultat snažnih mjesečnih oscilacija prohoda od PDV-a na uvoz, dok je rast prihoda od akciza na cigarete nedovoljan da amortizuje uticaj oscilacija uvoza na prihode od indirektnih poreza.

Za razliku od tekućih trendova pregled mjesečnih kretanja naplate prihoda od 2008. do 2011. godine ukazuje na stabilnost u naplati, bez obzira da li je riječ o periodima kada su prihodi bili u pozitivnoj ili negativnoj zoni.

Stabilnost kretanja u šemi naplate ne samo da je značajna za nesmetano izvršavanje tekućih budžeta, nego je bitna i za pouzdanost srednjoročnih projekcija prihoda. Obrnuto, nestabilnost prihoda u značajnoj mjeri otežava izradu srednjoročnih projekcija prihoda od indirektnih poreza, a povećava izloženost finansiranja tekućih javnih potreba nepredviđenim budžetskim šokovima.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close