Ovo je najmoćnija žena na svijetu, ali o njoj većina ljudi jako malo zna

”Yellen je postala najmoćnija žena u historiji. Preuzimanje vodstva FED-a u januaru će to zacementirati”, riječi su kojima je Business Insider opisao vjerovatnu iduću šeficu Federalnih rezervi.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD-a, ostaće uskoro bez čelnog čovjeka, što je svojom iznenadnom izjavom obznanio predsjednik Barak Obama.

Nahvalio je aktualnog šefa FED-a Bena Bernankea u ponedjeljak, a onda zaključio kako je on “već ostao na tom mjestu duže nego što je htio ili trebao biti”.

Najvjerovatnija nasljednica, 67-godišnja profesorica ekonomije Janet Yellen bit će prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se spominju i Lawrence Summers svojevremeni pomoćnik predsjednikâ Billa Clintona i Bracka Obame te Timothy Geithner, bivši glavni tajnik riznice.

Yellen je prvi puta radila u FED-u još 1977. i 1978. godine kao ekonomist pri Odboru guvernera, a ondje je i upoznala svog supruga Georgea Akerlofa, budućeg nobelovca.

Devedesetih je savjetovala predsjednika Billa Clintona, tačnije, bila je predsjednica Vijeća ekonomskih savjetnika u njegovom uredu, nakon što je to mjesto napustio nobelovac Joseph Stiglitz. No, najveći dio karijere provela je u FED-u, a od 2010. godine je potpredsjednica uprave Federalnih rezervi.

Glasi za smirenu i metodičnu osobu, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja razina cijena, odnosno nulte inflacije.

 

(net)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close