Ovo je najbrži Wi-Fi ruter na svijetu!

ASUS je na IFA 2015 sajmu predstavio svoj novi ruter sa šiljcima koji podsjeća na nekog paukolikog SF robota.

nfnI9Wx

 

Na IFA 2015 sajmu u Berlinu Asus predstavlja svoje brojne nove proizvode, ali jedan nam je odmah upao u oči. Ovoga puta se radi o Wi-Fi ruteru RT-AC5300, koji dolazi s doista nabrijanim Wi-Fi značajkama.

Kao prvo, ruter posjeduje tri frekvencijska Wi-Fi pojasa, jedan koji radi na 2,4 GHZ, te dva od 5 GHz, a kako se u njemu nalazi najnoviji Broadcomov Wi-Fi čipset (BCM4709+BCM4366 + 2 x BCM4366), svaki od njih omogućuje vrlo visoku propusnost, pa tako na 2,4 GHz ‘bandu’ postiže top brzinu od 1.000 Mbps, dok na svakom od 5 GHz, može postići do 2.167 Mbps. Kada sve to iskombinirate, ruter posjeduju ukupnu Wi-Fi propusnost id 5.300 Mbps u svakom datom trenutku, mada je ta brzina relativna stvar, jer kvaliteta Wi-Fi veze ovisi o brojnim čimbenicima poput Wi-Fi značajki klijent uređaja (telefoni, računari, tableti, laptopi), kao i o dometu, interferencijama, kao i softverskim ograničenjima, ali ukupno gledano, navedene brzine Asusovog novog rutera nisu samo deklarativne, već se temelje na testovima u stvarnom okruženju, pa je RT-AC5300 doista impresivan. Stoga Asusova tvrdnja da je ovo ‘najbrži Wi-Fi ruter na svijetu‘ možda doista pije vodu, dakako ako se ne računaju razni prototipovi uređaja koji se još nalaze u istraživačkim laboratorijima.

Što se klijentskih uređaja tiče, ruter podržava sve postojeće gadgete, uključujući one koji rade na 802.11b standardu, ali ako želite izvući najviše od njega, vaši će uređaji trebati imati podršku za 802.11ac ili bolje standarde. Kao što možete vidjeti na slici gore, svakome u oči odmah upada 8 eksternih dual-band antena, pa Asus kaže da je to najveći broj antena ikada postavljenih na jedan Wi-Fi ruter. Na ruteru se nalazi 128 MB flash i 256 MB DDR 3 RAM memorije, a što se tiče opcija povezivanja, tu su jedan Gigabit WAN port, 4 Gigabit LAN porta, 1 USB 3.0 port, te 1 USB 2.0 port.

Slično kao i drugi Asusovi ruteri, RT-AC5300 posjeduje sučelje jednostavno za korištenje, te podržava Ausov sistem servisa za zaštitu AiProtection, koji bi vašu lokalnu mrežu trebao čuvati od neželjenih online upada. Za sada još nije poznato koliko će ruter koštati, ali u glasinama se spominje da će to biti iznos u visini između 350 i 400 dolara, dok bi isporuke trebale započeti prije kraja ove godine.

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close