BiH u sredini, na 80. mjestu korumpiranih država

Bosna i Hercegovina se nalazi na sredini, na 80. mjestu svjetske liste percepcije percipirane korumpiranosti, koju je objavila međunarodna nevladina organizacija “Transparency international”.

Po indeksu percepirane korumpiranosti zemalja u svijetu u prošloj godini, BiH je na 80. mjestu od 175 zemalja. Kotira se bolje od Kosova koje je razmatrano odvojeno (110. mjesto), Albanije (110. mjesto), a lošije od Srbije (78. mjesto), Hrvatske (61. mjesto), Makedonije (64. mjesto) i Slovenije (39. mjesto).

Prema mapi “Transparensi internešenela”, najmanje korumpirane zemlje u svijetu su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska, Norveška i Švajcarska (prvih pet mjesta), a najkorumpiranije su Južni Sudan (171. mjesto), Irak (170. mjesto), Turkmenistan (169. mjesto), Uzbekistan (166. mjesto) i Libija (166. mjesto).

Mapa objavljena na sajtu te organizacije je obojena u nijansama od žute do bordo, ali veći dio je crvene boje, koja pokazuje visoki nivo korupcije.

Od visoko razvijenih zapadnih zemalja, Njemačka je na 12. mjestu, koje dijeli sa Islandom, Velika Britanija na 14. mjestu, dok su SAD na 17. mjestu. Brazil, Rusija, Indija, Kina, Meksiko i Turska su na mapi označene crvenom bojom.

Bilo da je riječ o namještenim izborima, podmićivanju ili falsifikovanju lijekova koji ulaze u bolnice, mapa pokazuje da širom svijeta postoje zakulisane nagodbe, ocenjuje Transparensi.

“Zemlje sa visokom stopom privrednog rasta čije vlade odbijaju da budu transparentne i tolerišu korupciju, stvaraju kulturu nekažnjivosti u kojoj korupcija cvijeta”, ocijenio je predsjednik Transparensi internešenela Hoze Ugaz, a prenosi londonski Independent.

Podmićivanje i zakulisani dogovori ne samo da kradu sredstava od najranjivijih već potkopavaju pravdu i ekonomski razvoj i uništavaju javno povjerenje javnosti u vladu i lidere, navodi Transparensi internešenel u saopštenju.

Istraživači te organizacije smatraju da EU, SAD i zemlje G20 treba da formiraju javne registre koji bi dokumentovali kriminalce iza kompanija i institucija i onemogućili im da se kriju iza drugih imena.

 

(NN)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close