Ovo je gips budućnosti – može se prati, a nema ni svraba

Evil, koji je nedavno diplomirao na Univerzitetu Victoria u Novom Zelandu, želio je nadograditi proces zalječenja slomljenih ekstremiteta modernijom tehnikom te se dosjetio 3D printanja

(vecernji.hr)

Slomiti kost je neugodno na svaki način, a nošenje smrdljivog i nespretnog gipsa je kao da vas još neko udari dok ste na podu.

Tako se osjećao Jake Evil nakon što je slomio ruku pa je odlučio izumiti novi model “gipsa” koji bi zadavao manje problema onome ko ga nosi, piše Mashable. Evil, koji je nedavno diplomirao na Univerzitetu Victoria u Novom Zelandu, želio je nadograditi proces zalječenja slomljenih ekstremiteta modernijom tehnikom te se dosjetio 3D printanja.
gips budućnosti

Tada je smislio i dizajnirao “Cortex cast”, svoju verziju prozračnije i lakše zaštitne obloge koja se može prati i reciklirati. Njegova obloga “prati” anatomiju slomljenog dijela tijela te dopušta da do kože dolazi dovoljno zraka pa će vas ruka manje svrbjeti, kao što se to obično događa kada se nosi gips.

Pacijenti s prijelomima uz rentgensku bi snimku morali napraviti i 3D skeniranje ozlijeđenog ekstremiteta, a potom bi se ona isprintala 3D printerom. Evil je već isprintao svoj prototip novog “gipsa”, a sada traži bolnice i proizvođače koji bi pokrenuli masovnu proizvodnju njegova izuma.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close