BiHPolitika

Otvoreno pismo Izetbegoviću: Zašto SDA opravdava imenovanje vaše supruge na čelo UKCS-a?

Otvorenim pismom Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA obratio se Fuad Šišić, predsjedavjući Općinskog vijeća Tešanj i nekadašnji načelnik ove općine u kojem ga kritizira za postojeće stanje u stranci kao i odnosu prema ljudima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Nadam se, i nadat ću se i ubuduće, da će kultura javnog dijaloga u Bosni i Hercegovini naći svoj put ka višem nivou. Nadam se da će prestati potreba bilo koga ko želi izraziti svoje mišljenje i stav da pri tome koristi riječnik negiranja i omalovažavanja drugog. Bilo da se radi o prvoj izjavi, ili da se radi o reagovanju na tu izjavu. Krug negiranja, omalovažavanja, osporavanja u komunikaciji među ljudima najviše šteti njima samima, a zatim i javnosti.

Bio sam dugogodišnji stranački funkcioner SDA, i obavljao važne javne funkcije. Pravio sam slične greške koje sada kritikujem. Čovjek bi trebao dok prolazi kroz vrijeme da razmišlja o tom svom prolasku, da bude samokritičan, da iz sopstvenih grešaka izvuče pouke za budućnost. Tako bi trebale da rade i organizacije. Nema smisla raspravljati o greškama kada se one dogode, ali ima smisla i potrebe iz istih izvlačiti pouke. To je jedina korist koja se iz grešaka, iz propusta može dobiti. Zato se čudim nama u SDA da nismo to naučili ni nakon 25 godina. Za jednu organizaciju – 25 godina nije mladost.

Posljednje saopćenje SDA BiH, bolje kazati reagovanje na saopćenje SDP BiH, u vezi sa kadrovskim postavljenjima u Kliničkom centru Sarajevo je upravo dokaz da organizacija nije ništa naučila. A nesumnjivo je imala od koga. Posebno SDA. Na zidu prostorije SDA BiH, gdje se održavaju sjednice Predsjedništva BiH, nalaze se i slike dosadašnjih predsjednika, dakle i slika predsjednika Alije Izetbegovića. Kao član SDA, ja bih volio da umjesto te slike stoje poruke koje je predsjednik Alija Izetbegović govorio i živio. Poruke koje imaju svoje stvarne vrijednosti, koje nam svima mogu služiti kao podsjetnik. Vjerujem da tada ne bi SDA BiH reagovala tako kako je reagovala.

Naime, SDA BiH objavljuje da „SDP nema pravo nikome držati lekcije…“ i nastavlja obrazlagati zbog čega. Zatim, navodi primjer kako je brat tadašnjeg premijera Nikšića, od strane Vlade FBiH, imenovan na funkciju direktora Autocesta. Da bude svima jasno: to je argument koji koristi SDA da bi opravdala imenovanje supruge člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA BiH na funkciju direktorice Kliničkog centra. Zaista sam bio tužan i pomalo ljut kada sam ovo pročitao. Pitam se: što nam to treba? Šta mi to mislimo? Šta hoćemo? Zašto svodimo nas život, u ovako složenoj situaciji, na birokratski ured?

Prvo, u slobodnom društvu, mi ne bi trebali da komuniciramo s drugima tako što mi konstatujemo šta neko drugi ima pravo, a šta nema.

Drugo, u slobodnom društvu, ne bi trebali koristiti greške drugih kao argument za sopstvene greške. Iz grešaka drugih treba da se uči, kao što se uči iz sopstvenih grešaka.

Treće, SDP je izgubio uvjerljivo izbore, vjerovatno, i zbog takvih stvari koji sada SDA pokušava opravdati istim greškama SDP-a. Ne vjerujem da SDA želi izgubiti izbore, i nadam se da neće. Ali, se iskreno nadam da će se otrgnuti iz stanja inercije, da će unijeti inovativan etički odnos u javnu komunikaciju, ali i u imenovanju javnih funkcija.

Naravno da se ovdje ne radi o tome je li supruga predsjednika Bakira Izetbegovića stručna i čestita osoba, ja vjerujem da jeste. Ali to nije relevantno za ovu situaciju. Vrlo je jednostavno: ova situacija je nepotrebna.

Uz to, ja Vas predsjedniče podržavam u Vašim naporima da stabilizujete odnose u BiH, da gradite sinergiju među probosanskim snagama i među Bošnjacima, da pomaknete ovo bh. društvo prema EU i globalnim integracijama, ali Vas molim da na tom putu ne podržavate ovakve greške.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close