Otvoreno pismo Fahrudinu Radončiću

Opštinska organizacija SDA Srebrenica upućuje javni poziv ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću i traži od njega da reaguje u skladu sa svojim ovlastima i zaustavi progon i šikaniranje žrtava genocida u Srebrenici.

U pismu se navodi kako su posljednjih dana intenzivirana privođenja na informativne razgovore žrtava Srebrenice, ali i distribucija rješenja o novčanim sankcijama protiv učesnika u manifestaciji obilježavanja sjećanja na žrtve genocida.

“Sramotno je da se prešutno dopuštaju ovakva maltretiranja u vrijeme mjeseca ramazana i da žrtve genocida umjesto da daju novac za bajramske hedije, plaćaju kazne zbog učešća u manifestaciji sjećanja na svoje ubijene sinove, braću, muževe. Ministre Radončiću, podsjećamo Vas da je obaveza nosioca funkcije na kojoj se nalazite da štiti interese ugroženih i da ne dozvoli brutalni progon i šikaniranje nedužnih. Ako su postojali razlozi zbog kojih ste do sada izbjegavali da se miješate u svoj posao, zbog eventualnih partnerskih sporazuma koji Vas održavaju u vlasti i sporazuma koji podrazumijevaju šutnju na progon žrtava genocida, krajnje je vrijeme da počnete raditi svoj posao. Pozivamo Vas da pokrenete mehanizme kojima će se obustaviti progon Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici, ili da odstupite sa tog mjesta i ustupite prostor onima koji mogu i hoće da rade svoj posao”, navodi se u otvorenom pismu OO SDA Srebrenica upućenom ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close