Otvorena istraga o kriminalu u “Naftnim terminalima FBiH”

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o kriminalu u “Naftnim terminalima Federacije BiH”, zbog kojeg je Vlada FBiH morala platiti dug britanskoj kompaniji u iznosu od 15 miliona maraka, za šta su morali uzeti komercijalni kredit, potvrđeno nam je iz ove institucije.

Naređeno vještačenje

Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS, rekao je za “Avaz” da je nadležni tužilac u ovom predmetu već naredio da se obavi vještačenje vještaka finansijske struke, čime je započeta istraga nakon višegodišnjih predistražnih radnji.

– Vještačenje je naređeno nakon postupanja nadležnih agencija i dostavljanja izvještaja  Tužilaštvu – rekao je Hamzić.

Podsjećamo, protiv bivšeg rukovodstva “Naftnih terminala FBiH” Josipa Tomića, Drage Burđeleza, Nikole Štule, Ibrahima Bećirbegovića, ali i bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića (SDA) i tadašnjeg ministra energije i rudarstva Vahida Heće (SBiH) Finansijska policija FBiH podnijela je 2008. godine krivičnu prijavu.

Oni su osumnjičeni za prevare u službi i sklapanje štetnih ugovora s britanskom firmom “Deltagrip”, a čelnici Vlade zato što nisu poduzeli ništa da zaštite NTF od štetnih poteza njegovog vodstva.

Drugi postupci

Finansijska policija izračunala je da je bivše rukovodstvo “Naftnih terminala Federacije”, s Josipom Tomićem na čelu, oštetilo ovu kompaniju za najmanje pet miliona eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću optužilo je Tomića u decembru 2008. godine za sklapanje štetnih ugovora i kupovinu opreme po znatno višim cijenama od realnih. Protiv Tomića se vodi i postupak pred Općinskim sudom u Splitu zbog neovlaštenog uzimanja novca iz kase NTF-a.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close