Otkočimo put ka NATO-u

Bosna i Hercegovina još nije 100 posto spremna na ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, ali u odnosu na prije godinu napravili smo ogroman napredak, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz” Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Bevanda za naš list komentira rad Vijeća ministara, pitanje rješavanja vojne imovine, presude “Sejdić-Finci”…

 

 Kako radi Vijeće ministara? Bilo je optužbi da se rješavaju samo tekuća pitanja…

 

– Neke stvari nismo uspjeli riješiti. Da se bogdo i svi ostali nivoi vlasti bave tehničkim pitanjima onako kako se mi njima bavimo. Mi nemamo vanrednih sjednica, nikakvih čudnih dešavanja… Problema ima, kao što su koordinacijski mehanizam, jedinstveni matični broj i ostalo što nismo riješili. Ali treba reći da ima stvari koje su i do drugih organa – Parlamenta, entitetskih vlada… Ono što je do nas, mislim da uspješno apsolviramo.

 

 Dani se broje do ulaska Hrvatske u EU. Hoće li BiH taj dan spremno dočekati?

 

– Tamo gdje smo bili kada smo preuzeli mandat i sada je kao nebo i zemlja. Odrađeno je puno toga što je bilo do Vijeća ministara. Prije godinu i nešto svi su mislili da neće biti izgrađena ova dva BIP prijelaza, da nećemo usvojiti higijenski paket… Ovo je sada bitka s vremenom. Mislim da dosta rokova stižemo. Sasvim je normalno da je kriza od 16 mjeseci bez državne vlasti utjecala na to da smo bili u strašnom zaostatku. Jesmo li sto posto spremni – nismo. Ali u odnosu na prije godinu, napravili smo ogroman napredak.

 

 O presudi “Sejdić-Finci” skoro pa se više i ne govori. Slijede li sankcije za BiH?

 

– Nadam se da će u narednom periodu biti uloženi dodatni napori da se ovo pitanje riješi. Kada bih trebao dati političku ocjenu, treba poći od toga da je ovo ipak država u kojoj žive tri konstitutivna naroda. Mislim da ne treba okolišati. Treba jasno reći – neriješenost hrvatskog pitanja je ono što, jednostavno, koči. A trebali bi i partneri shvatiti da je po svemu hrvatski narod jedan od tri konstitutivna naroda. Nadam se da će to biti riješeno kako bismo otkočili evropski put.

 

 Dokle se došlo s rješavanjem pitanja vojne imovine? Na inicijativu SBB BiH, upućen je u Parlament prijedlog odluke o raspolaganju perspektivnom nepokretnom vojnom imovinom…

 

– To je pitanje koje treba riješiti da bismo otkočili MAP, odnosno NATO put. Sad, što je to spojeno s državnom imovinom – to je činjenica koja je usporila rješavanje pitanje vojne imovine. Za aktiviranje MAP-a traži se rješavanje vojne imovine. U operativnom smislu, to je u velikom dijelu završeno, utvrđene su perspektivne lokacije i to je trebalo provesti, potpisati sporazume i verificirati u Parlamentu.

Hoće li građanima BiH biti omogućen prelazak granice s Hrvatskom s ličnim kartama nakon što ova zemlja uđe u EU?

 

– Jednostavno, nije se do kraja iscrpilo i uradilo sve ono što je trebalo u diplomaciji sa svim članicama EU. Hrvatska je naš susjed i članica EU, a da bi se taj režim uradio, sve članice EU moraju dati zeleno svjetlo. Ali, jednostavno, vrijeme nas je odnijelo. Hrvatska je takav režim sa Slovenijom imala jer su imali i bezuvjetni vizni režim. BiH ima uvjetni vizni režim, što je strašna razlika. Treba raditi i učiniti sve, ali obećavati da će to biti lako te da će se riješiti u razgovorima sa Zagrebom – ja nisam neodgovoran čovjek da bih to mogao izjaviti.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close