Otkaze je ove godine dobilo 58.207 radnika

U Federaciji BiH od početka ove godine zbog zatvaranja preduzeća bez posla je ostalo 43.188 ljudi, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović.

Od toga, zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije posao je izgubilo 1.266 osoba, 16.672 radnika bila su tehnološki višak, a posao je zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme izgubilo čak 25.250 građana. U Republici Srpskoj 15.019 ljudi, odnosno 56 radnika dnevno ostajalo je na ulici! To znači da je u BiH u ovoj godini posao izgubilo 58.207 radnika.

Bajramović je istakao da Nacrt zakona o radu koji je predložio federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber nije prihvatljiv za SSSBiH. No, Bajramović tvrdi da je novi zakon o radu neophodan, s obzirom na to da je važeći donesen 1999. godine.

Šta je za Vas sporno u ovom prijedlogu?

– Ima nekoliko krucijalnih stvari koje su promijenjene nakon naših sastanaka s predstavnicima Ministarstva socijalne politike. Nacrt zakona imperativno van snage stavlja kolektivne ugovore. Prema članu 182., ako se poslodavci i sindikat ne usaglase o kolektivnom ugovoru u roku od godinu dana, prestat će njegovo važenje. To, praktično, znači da poslije godinu dana prestaje kolektivni ugovor, sve ingerencije iz tog ugovora, kao i kolektivno pregovaranje o svim elementima iz rada i radnog odnosa.

Kakav je trenutno položaj radnika u našoj zemlji?

– Evidentno je da je položaj radnika od završetka rata naovamo sve teži, radnici nemaju zdravstveno osiguranje, uvezan radni staž, plaće… Mnogo je para od prijatelja iz Evrope i svijeta poslije rata ušlo u našu državu, počev od sredstava osiguranih za željeznice, rekonstrukciju, infrastrukturu… Sjećam se kada su na treću donatorsku konferenciju prije više godina u Brisel išli Izudin Kapetanović i Edhem Bičakčić. Tada je rečeno da će 1,5 milijardi maraka biti za projekte i programe samo iz domena industrije. Te pare trebale su ići prema Federaciji, ali ja nisam vidio da je marka uložena u metalsku industriju.

Još u funkciju nije stavljen Zakon o reviziji privatizacije u FBiH. Zašto?

– Zaboravili smo na taj zakon iako smo se dugo godina lomili oko njega. A kada smo ga usvojili, pojela maca sve. Niko neće da kaže šta je s primjenom zakona, što on konačno ne funkcioniše i ne da nam odgovor ko je pošten, ko lopov. Bojim se da kada usvojimo i ostale zakone, njihova implementacija bude jednaka nuli. Da je implementacija postojećih zakona kako treba, ne bismo imali crnog tržišta u ovom omjeru, 46 posto nezaposlenih i ovako loš položaj radnika.

(avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close