BiHPolitika

Otkazane sjednice Parlamenta BiH i Savjeta ministara!

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazan u 10 časova je otkazan, jer se srpski predstavnici nisu pojavili.

Poslanici Saveza za promjene su danas na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem koji je zakazan u 13 časova, a poslanici SNSD-a su se odazvali jučerašnjem pozivu lidera vladajuće koalicije u Srpskoj Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića da napuste zajedničke institucije BiH, javlja ATV

Kolegijum PD PS BiH je odlučio da nastavak sjednice bude otkazan budući da nije bilo kvoruma za odlučivanje, a nastavak će biti održan naknadno.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić pozvali su juče srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog prijetnje ratom Republici Srpskoj.

Povod ovakve reakcije vladajuće koalicije u Srpskoj su izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u intervjuu za Dojče vele rekao da biratom rješavao unutrašnja politička pitanja u BiH izazvala uznemiranje ne samo u Republici Srpskoj, već i u cijelom regionu.

“Ulje na vatru dodalo je i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje lažne države Kosovo, što je ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduslov napretka svih. Smatramo da napuštanje zajedničkih institucija BiH nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgvornosti prema Republici Srpskoj koja je juče brutalno napadnuta”, naglasili su u saopštenju SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac napustio je juče sjednicu Proširenog kolegijuma, nakon što nije prihvaćen zahtjev ovog kluba za odgađanje nastavka 53. i održavanja 54. sjednice ovog doma.

Za danas je bilo predviđeno da poslanici Predstavničkog doma razmatraju Informaciju o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra inostranih poslova BiH drugim državama, te njihova svrha po interese BiH i njenih građana, koju je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Dnevnim redom bilo je predviđeno i razmatranje inicijative poslanika Denisa Bećirovića /SDP/, koji od Savjeta ministara traži da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO, s prijedlogom konkretnih mjera za dinamizaciju aktivnosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Na dnevnom redu nalazila se i deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg doma Mladen Bosić iz SDS-a.

Predstavnički dom trebalo je da da saglasnost za ratifikaciju amandmana na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” zaključen 12. decembra 2013. godine u Sarajevu za projekat auto-put Banjaluka-Doboj, te za još nekoliko sporazuma i ugovora.

U planu je bilo i davanje saglasnosti za ratifikaciju više protokola, konvencija, amandmana, kao i sporazuma o saradnji BiH i drugih država ili međunarodnih organizacija.

Po okončanju ove, trebalo je da počne i redovna 54. sjednica na čijem je dnevnom redu i zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Kako saznaje ATV, otkazana je i sjednica Savjeta ministara BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close