Osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) “Visoko” Visoko

U Velikoj sali Općine Visoko održana je osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) “Visoko” Visoko. Veliki broj nekadašnjih vatrogasnih dobrovoljaca iz Visokog prisustvovali su osnivačkoj skupštini te su ovom prilikom evocirane uspomene na lijepa prošla vremena kada je DVD “Visoko” bilo jedno od najboljih društava u sarajevsko-zeničkoj kotlini.

(I.I. – vipromo.ba)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pored članova Skupštine, obnavljanju rada DVD “Visoko” prisustvovali su Amra Babić, načelnica Općine Visoko, Sead Džanović, direktor Kantonalne Uprave Civilne zaštite ZDK, Dragan Božičković, pomoćnik Općinske načelnice za poslove Civilne zaštite i načelnik Štaba zimske službe, Fahrudin Bukić, šef Odsjeka PVJ “Visoko”, te Namik Klino, predsjednik DVD “Vratnik” sa gostima iz Sarajeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi Skupštine izabrali su osam imena koji su ušli u Upravni odbor (Bajro Fejzić, Salko Karić, Ragib Karavdić, Sead Beba, Hajrudin Handžić, Edhem Čičak, Fadil Mostić, Nermin Kadrić), dok će se deveti član birati na prvoj sjednici Upravnog odbora i taj član će ujedno biti i komandir vatrogasne jedinice. Za predsjednika DVD “Visoko” izabran je Bajro Fejzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” je najstarija organizovana intitucija u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu, ako se izuzmu vjerske zajednice, jer postoji 116 godina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Početkom decembra 1897. godine održana je Osnivačka skupština DVD “Visoko” u Kotarskom uredu u Visokom. Prve prostorije nalazile su se na Jaliji (ulica Alije Izetbegovića), na mjestu današnje zgrade Partizana. Već naredne godine usvojen je i odobren Statut Društva od Visoke zemaljske vlade u Sarajevu.

U prvi Upravni odbor su ušli: Zečević Hasanbeg predsjednik, Plavšić Damjan potpredsjednik, Vincel Ziman komandir, Valbaljer Emanuel zamjenik komandira, Stanić Vaso tajnik, Ahmetagić hadži Hamidaga blagajnik, Zečević Alibeg, Nikolić Uroš i Oruč hadži Salih.

stari-vatrogasci1

Odmah po završetku, istog dana u Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” pristupila su 22 aktivna člana i 24 podupiruča člana koji su platili godišnju članarinu od 2 do 10 forinti zavisno od ekonomskog statusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE NA ViPromo FACEBOOK STRANICI

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close