Osmanović na Generalnoj konferenciji UNESCO-a: Jednako obrazovanje za sve

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović obratio se danas učesnicima Generalne koferencije UNESCO-a, koja se održava u Parizu od 3. do 18. novembra.

Izražavajući podršku predloženom programu, istakao je posvećenost BiH aktivnoj saradnji s UNESCO-om, kako bi se realizovali postavljeni ciljevi, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

– U BiH je usvojena Reformska agenda te su u toku vrlo značajne reforme u oblastima koje su u okviru mandata UNESCO-a, rekao je ministar Osmanović i dodao da su posebno značajne reforme koje se implementiraju u oblasti obrazovanja, s ciljem osiguranja jednakog pristupa u obrazovanju za sve, poštujući različitosti i prevenirajući diskriminaciju, a s ciljem razvoja modernog obrazovnog sistema.

– U oblasti nauke, u skladu sa strateškim dokumentima, smatramo da je među ključnim ciljevima pronalaženje rješenja za pitanja očuvanja okoline, voda i drugih prirodnih resursa. I u oblasti sporta smo posvećeni saradnji, posebno u dijelu koji se odnosi na prevenciju nasilja na sportskim terenima i prevenciju dopinga u sportu. Investiranjem u sport doprinosimo razvoju društva, te promocijom sportskih vrijednosti njegujemo mir, toleranciju i ljudsko dostojanstvo, rekao je ministar Adil Osmanović.

Učesnicima 38. zasjedanja Generalne skupštine UNESCO-a Osmanović je predočio da je kulturna različitost jedan od ključnih elemenata tradicionalnih i kulturnih vrijednosti BiH. Podsjetio je da je BiH predala kandidaturu za članstvo u Svjetskom komitetu za naslijeđe, te izrazio očekivanje da ćemo dobiti neophodnu podršku i mogućnost da doprinesemo i podijelimo naša iskustva kroz učešće u radu ovog veoma važnog tijela, stoji u saopćenju.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close