Kultura življenjaLifestyle

Osman Džiho: Kako turistima opisati Bosnu

Nova kolumna Osmana Džihe

Kako turistima opisati Bosnu

(Avaz.ba)

Bosna je slična Japanu – i ona je zemlja izlazećeg sunca, samo što ovde sunce izlazi kad ti legne plata ili iz bankomata.

Samo je u Bosni obavezno svim turistima davati vještačko disanje: od prevelikog broja prirodnih ljepota turisti obavezno ostanu bez daha.

Ovdje ti nožem oko jaja počnu raditi čim se rodiš, a kasnije ti nastave raditi o glavi.

Ova zemlja je poznata da se u njoj stalno donose nova zakonska rješenja, pa treba očekivati da će novim zakonom jaje na oko biti proglašeno kao jaje pod obrvom.

Turistički gledano, Bosna je top destinacije za topove.

Da bi dočarali naše prirodne ljepote, turistima smo morali prevesti Jajce kao Muda od Bosne.

U Hercegovini se djeci na babine donosi bespovratna karta za Njemačku, a djeca umjesto u vrtić idu u Gete insitut da polažu njemački.

U Hercegovini su se prestala rađati ženska djeca, počele su se rađati medicinske sestre za Njemačku.

Imamo toliko prirodnih ljepota a nakaze nam društvo vode. Naša zemlja je toliko bogata vodom da se svi čude što smo vodili ratove puškama kad smo se mogli mirne duše ručno podaviti u tim vodama.

U nas su predsjednici ljudi koji ne znaju jesu li došli ili pošli u zatvor.

Bosna je jedina zemlja na svijetu gdje čovjekov najveći prijatelj nije pas već jagnjetina.

Toliko smo lukavi da smo oporezivanjem i topli obrok poslali na hladjenje.

Po svim parametrima za nas je potrebno izmisliti nove parametre.

Naše prirodne ljepote toliko su lijepe da se neke od njih ne mogu vidjeti golim okom. Tako smo postali jedina zemlja na svijetu koja ima nevidjeljive prirodne ljepote kakve su npr. piramide iz Visokog.

Pošto su nevidljive, te piramide se lako mogu pomjerati i pokazati turistima u Prnjavoru ili Vogošći. Kažu da su neki dan bile nevidjene kod Bihaća, a odmah potom jedna grupa turista ih nije vidjela kod Nevesinja. Zato je prof. dr. Semir Osmanagić, čovjek koji je otkrio nevidjeljive piramide, glavni kandidat za direktora Autocesta Federacije BiH. Njegov je sljedeći veliki zadatak da otkrije dijelove koridora 5C od Tarčina do Mostara.

Autor: Osman DŽIHO

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close