BiHPolitika

Vlada FBiH za 20 automobila dala 550.000 KM!

Vlada Federacije u posljednjih mjesec dana znatno je povećala izdatke za kupovinu službenih automobila, otkriva “Dnevni avaz”. Prema objavljenim odlukama o odobravanju nabavki putničkih vozila, pada uoči da se nije štedjelo na iznosima izdvojenim iz budžeta za ove limuzine. Porezne obveznike, naime, 20 vozila koštalo je 550.000 maraka!

Skupi turbodizelaš

Najskuplji automobil je onaj koji nabavlja Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, s ministrom Edinom Ramićem na čelu. Prema kvalifikacijama nabavke, 70.000 KM odobreno je za kupovinu vozila srednje klase zapremine motora 2.000 kubika te 150 konjskih snaga.

Ovaj turbodizelaš koji namjeravaju nabaviti, prema članu 3. Uredbe o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima Uprave FBiH, namijenjen je ministru Ramiću.

Također, njegovo ministarstvo, prema odlukama objavljenim u „Službenim novinama FBiH“, namjerava nabaviti još dva vozila s maloprodajnom cijenom od po 30.000 KM, a koja, prema istoj uredbi, spadaju u kategoriju vozila niže srednje klase.

Vozilo srednje klase, ali u iznosu do 60.000 KM, nabavlja se za potrebe Federalnog pravobranilaštva. Zajedno s automobilom nabavlja se i odgovarajuća oprema.

Pojedinačna cijena 

Ministarstvo finansija FBiH, kojim rukovodi ministrica Jelka Milićević, nabavlja čak 15 vozila čija pojedinačna cijena iznosi do 30.000 KM! Riječ je o vozilima niže srednje klase sa zapreminom motora od 1.600 kubika te 110 konjskih snaga. U planu je nabavka isključivo automobila koji koriste benzin, a ne dizelsko gorivo. Za ovu namjenu iz budžeta će biti izdvojeno 375.000 KM.

Jedno vozilo odobreno je Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, koja je nedavno počela s radom. Cijena vozila je 45.000 KM.

Ministarstvo finansija: Radi se o izmjeni voznog parka

U Ministarstvu finansija FBiH reagirali su na informaciju o nabavci 15 vozila. Ne sporeći nabavku navedenih vozila dodatno su pojasnili da se ona nabavljaju za potrebe Porezne uprave FBiH.

– Porezna uprava je prodala svojih 20 službenih vozila i nabavlja 15 novih u skladu s odlukom Vlade. Radi se o izmjeni voznog parka jer je prosječna starost automobila 11,54 godine – kazali su u Ministarstvu finansija FBiH

Autor: A. Du. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close