-TopSLIDENogometSport

Osam ekipa i osam razloga zašto će ishod SP-a u Kataru sigurno ostati zauvijek upamćen

U završnici Svjetskog prvenstva u Kataru ostalo je još osam timova, a ko god da 18. decembra osvoji titulu prvaka svijeta, zbog sebi svojstvenog razloga će zauvijek obilježiti smotru najboljih svjetskih selekcija.

Titulu prvaka svijeta brani Francuska, a ukoliko Trikolori osvoje novi naslov, to će biti prvi put nakon 60 godina da je jedna reprezentacija odbranila trofej. Posljednji kojima je to pošlo za nogom bili su nogometaši Brazila, koji su nakon titule 1958. godine u Švedskoj, odbranili titulu prvaka svijeta i četiri godine poslije u Čileu.

Što se tiče Argentine i Portugala, svakako da bi osvajanje titule prvaka svijeta bilo koje od dvije spomenute reprezentacije značilo da su Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo postali prvaci svijeta, što bi moglo imati veliku ulogu u statusu “najboljeg igrača svih vremena”.

Ukoliko Maroko osvoji titulu prvaka svijeta, što bi bila najveća senzacija, to će biti prvi put u historiji da se jedna selekcija iz Afrike popne na nogometni kroz svijeta.

Što se tiče Brazila, a slično kao u kontekstu Messija i Ronalda, u fokusu je Neymar koji bi kao lider sigurno bio proglašen glavnim herojem u osvajanju šeste titule prvaka svijeta.

Uz Maroko, najmanje šanse za osvajanje titule prvaka svijeta daje se Hrvatskoj, a ukoliko bi Vatreni ovaj put bili uspješni u finalu, za razliku od 2018. godine kada su izgubili od Francuske, to bi značilo da se Luka Modrić u najboljem mogućem stilu oprašta od nastupa u nacionalnom timu.

Za kraj, ukoliko bi Nizozemska osvojila titulu prvaka svijeta, bilo bi im to prvi put nakon što su ranije izgubili tri finala. Prvi put su izgubili 1974. godine od Zapadne Njemačke rezultatom 2:1, zatim četiri godine nakon toga od Argentine, a poraženi su i 2010. godine od Španije u Južnoj Africi.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close