LifestyleLjubav i sex

Orgazam: Ima ih 12 vrsta

Orgazmi su odlična stvar. Oslobađaju nas od stresa, pružaju magičan osjećaj tijelu i čine da se osjećamo povezanim sa partnerom. Ovo su samo neke od stvari koje možda niste znali o orgazmu ili se niste usudili da pitate nešto više o tome. 

Zanimljive činjenice 

Što više znate o orgazmu to bolje. Iako je mnogo toga vezanog za orgazam nepoznanica, naučnici su ipak uspjeli otkriti i neke veoma interesantne činjenice. Kada je riječ o dužini trajanja orgazma, kod žena on traje duže nego kod muškaraca. Kod jačeg pola on traje najviše 10 sekundi (prosek je osam), dok su žene prave srećnice – one mogu da dožive orgazam čak 20 puta tokom jednog odnosa.

Sindrom stalne genitalne orošenosti je stanje kada žene konstantno doživljavaju orgazme i mogu da ih dožive i do 100 puta dnevno. Zvuči zabavno, ali je to ozbiljan problem jer može dovesti do zdravstvenih komplikacija od kojih su neke otok i bol.

Mit da su dvadesete godine idealno doba za seks pada u vodu kada čujete da su najbolje godine za orgazam nakon 36. Žene tada više uživaju u orgazmima i u seksu generalno, osećaju se privlačnije i moćnije.

Ne postoji samo jedna vrsta 

Kada govorimo o vrstama orgazma, ne može se kazati da postoji samo jedna vrsta – vaginalni orgazam. Navodno, žene mogu da dožive 12 različitih vrsta orgazama i to:

1. orgazam klitorisa – najčešći oblik orgazma koji može da se doživi tokom jednog odnosa;

2. orgazam G tačke – manje uobičajen ali dobro poznat orgazam; neki naučnici ističu da G tačka uopće ne postoji; 

3. analni orgazam – to je orgazam koji možete da doživite tokom analnog seksa;

4. pomiješani orgazam – onaj koji doživljavate kada se stimuliše nekoliko različitih dijelova tijela;

 5. višestruki orgazmi – doživljaj nekoliko orgazama tokom jednog odnosa; 

6. uspavani o*gazam – to je o*gazam koji doživljavamo dok spavamo; 

7. cervikalni o*gazam – dešava se kada je u pitanju duboka penetracija, kao i kod upotrebe se*s igračaka; 

8. orgazam „U“ tačke – uretra ne služi samo za mokrenje već je okružena skrivenim dijelovima klitorisa i stimulacijom ovog dijela možete da doživjeti orgazam;

9. orgazam „A“ tačke – ovaj orgazam se dešava stimulacijom tačke koja se nalazi iznad cerviksa u predjelu kod pupka;

10. orgazam bradavica – ovu vrstu orgazma mogu da dožive i muškarci i žene kada im se stimulišu bradavice;

11. orgazam prilikom vježbanja – jedan od najmanje omiljenih, a dešava se kada vam se stimulišu mišići trbuha i karlice;

12. odloženi seksualni odgovor – kod žena koje mogu da dožive višestruke orgazme može se desiti da se nakon seksa javi zamućen vid, ali i da osjećaju podrhtavanje tijela kao da je zemljotres.

Seksualno zadovoljstvo je različito kod svakog ponaosob jer ne volimo svi iste stvari. Ono što “radi” kod jednih, kod drugih uopće nije poželjno i obrnuto. Nije ništa loše ili pogrešno sa vama i vašim tijelom ukoliko vam neke stvari ne pričinjavaju zadovoljstvo, ako vam treba više vremena da doživite orgazam ili ne doživlajvate orgazam uopće.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close