Organsko poboljšava zdravlje djece

Možda ste vi već prešli na organsku hranu, ali da li ste to uradili i sa svojom djecom? Organska ishrana podrazumijeva konzumiranje hrane koja je uzgajana i/ili proizvedena bez pomoći vještačkih aditiva i hemikalija.

Iako je ovaj način ishrane mnogo skuplji od klasičnog, pozitivan uticaj na zdravlje je neprocjenjiv. A kada je u pitanju zdravlje vaše djece, onda nema dileme.

Zeleni pokret

Zeleni pokret je već stigao. Od korištenja recikliranih materijala, do vožnje hibridnih automobila, mnogi su već promijenili stil života kako bi sačuvali planetu i bili zdraviji. Šta mislite o tome da svojoj djeci promijenite način ishrane nabolje?

Organsko je zdravije

Istraživanja provedena u protekloj deceniji pokazala su da je organska ishrana daleko zdravija od klasične. Dvogodišnjaci koji su hranjeni organskim mliječnim proizvodima manje pate od ekcema i alergija od onih koji nisu jeli organski.
Naravno, organska ishrana nije najvažniji faktor. Potrebno je konzumirati mnogo raznovrsnog voća, povrća i žitarica. Izbjegavajte konzervanse i boje u hrani. Uvijek postoje zdravije alternative. Naprimjer, hranu u crveno možete obojiti cveklom.

Spriječite mentalne probleme

Studija koja je uključila djecu predškolsog uzrasta koja su se hranila organskom hranom pokazala je da su oni manje izloženi pesticidima od organofosfata od djece koja su jela klasičnu hranu. Šta to znači za zdravlje mozga?
BBC je 2006. godine objavio da pesticidi koji se mogu naći u voću i povrću mogu izazvati depresiju i probleme sa pamćenjem i kod djece i kod odraslih.

Borba sa ADD-om

Mnoga djeca pate od ADD-a (poremećaj nedostatka pažnje) koji može biti uzrok hiperaktivnosti. Mnogi lijekovi koji se prepisuju u borbi protiv ovog sindroma imaju negativne popratne efekte kao što su anksioznost, nervoza i nesanica.
Ako tražite alternativu sa manje popratnih efekata, probajte da djeci dajete samo organsku hranu. Najvjerovatnije je da ćete brzo vidjeti pozitivne efekte novog načina ishrane.

Zdrava naspram nezdrave

Sada kada znate koliko je organska hrana dobra za zdravlje vaše djece, važno je da raščistimo koja hrana je dobra, a koja ne. Naprimjer, da li su grickalice koje su deklarisane kao organske zdrave? Samo zato što na pakovanju piše da je neki proizvod organskog porijekla, ne znači da je i zdrav. Grickalice su obično pune šećera ili soli i često su premasne. Mnogo bolja i zdravija opcija je svježe voće kupljeno od certifikovanih organskih proizvođača.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close