Opstruišu primopredaju dužnosti novim članovima Vijeća RAK-a

Bivše Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije, predvođeno predsjedavajućim tog Vijeća Nevenom Tomićem, uz asistenciju direktora Agencije Kemala Huseinovića, nastavilo je optsrukcije vraćanja djelovanja ove institucije u zakonske okvire. Novi način opstrukcije je primopredaja dužnosti novoizabranim članovima Vijeća.

Prema zakonu, konstituirajuću sjednicu Vijeća RAK-a saziva predsjedavajući prošlog saziva Vijeća. U ovom slučaju, dakle, konstituirajuću sjednicu Vijeća trebao bi sazvati Neven Tomić. No, upravo on na sve načine opstruira održavanje konstituirajuće sjednice Vijeća RAK-a.

Dokumentom koji naziva pozivnim pismom za konstituirajuću sjednicu, Neven Tomić poziva novoimenovane članove Vijeća RAK-a da dođu na sjednicu, ali ni on sam nije siguran kada bi sjednica trebala biti održana. Možda 27. januara, a možda 28. januara. Od dva dana, Tomić će, naknadno, izabrati jedan. A taj jedan će, vjerovatno, biti 27. januar, jer je, baš tada – pravoslavni praznik, odnosno neradni dan za dvojicu novoimenovanih članova Vijeća RAK-a. No, tu nije kraj.

U pozivnom pismu Tomić piše da bi konstituirajućoj sjednici trebali prisustvovati svi novoimenovani članovi Vijeća. Međutim, u Zakonu o komunikacijama takva odredba uopće ne postoji. Tomić, dakle, insistira na nečemu što nije ni zakonska obaveza, kako bi konstituirajuća sjednica bila odgođena, te kako bi on, ali i aktualni direktor RAK-a Kemal Huseinović što duže ostali na svojim pozicijama, sa kojih bi mogli opstruirati suspenziju nedavno usvojenog Kodeksa, prema kojem je javnim emiterima marketinški prostor smanjen sa 6 na 4 minute.

Bitno je navesti da se ni Tomić niti Huseinović nisu izjasnili ni o pozivima većine novoimenovanih članova Vijeća RAK-a da se konstituirajuća sjednica održi naredne sedmice, odnosno 16. januara. Ključni razlog za odugovlačenje održavanja konstituirajuće sjednice je nastojanje da se, u interesu privatnih TV stanica, javnim emiterima ne vrati marketinški prostor, te da se novac od marketinga, umjesto u javne budžete, usmjeri u privatne džepove.

Podsjećamo, upravo su Tomić i Huseinović bili glavni pokretači donošenja odluke o smanjenju marketinškog prostora javnim emiterima. Zbog čega su to činili, zasad nije poznato. Samo je poznato da su za vrijeme mandata u RAK-u i Tomić i Huseinović stekli milionske nekretnine. Od plate ili od nečeg drugog, pitanje je na koje će i policija uskoro tražiti odgovor.

www.magazinplus.eu – federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close