Oproštajni govor Patrika Muna: Građani BiH su umorni od političara koji ne rade svoj posao

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon najavio je da će za nekoliko nedjelja napustiti BiH, budući da je u BiH proveo tri godine i da mu ističe mandat.

U svom oproštajnom govoru u organizaciji Centra za nove inicijative, Moon je kazao da želi iskoristiti priliku da iznese nekoliko opservacija o BiH i njenoj budućnosti.

Kazao je, između ostalog, da “ne postoji bošnjačka poreska politika ili hrvatski način otvaranja radnih mjesta ili srpski način razvoja poljoprivrede”.

– Bilo bi dobro da se u predizbornoj kampanji, za promjenu, govori o konkretnim pitanjima umjesto da se koriste banalni slogani ili nacionalistička retorika koja isuviše često dominira političkim diskursom BiH – kazao je Moon.

On je istakao da je uočio tendenciju da političari održavaju status kvo i da je deklarativno njihovo opredjeljenje za EU i NATO ostalo samo to, dok su radili nešto sasvim drugo.
Moon je naveo i da zemlje regiona napreduju, a da BiH sve više zaostaje.

– Usprkos ovom razočaravajućem nazadovanju, vjerujem da BiH moze sustići, pa čak možda i prestići svoje susjede. Vjerujem da ova zemlja može i da hoće zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi kao punopravnoj članici EU i NATO-a – naglasio je Moon.

Američki ambasador je rekao “da ova država ima talentirane ljude i prirodne resurse za dinamičnu ekonomiju”.

– BiH je suverena zemlja i svaki pokušaj osporavanja njene održivosti nanosi štetu svakom pojedincu u svakoj opštini širom zemlje – kazao je Moon.

On je kritikovao zvaničnike zbog nesposobnosti i sitnih interesa pa i inata, usljed čega je BiH izgubila milione i milione evra. Založio se i za privatizaciju većine kompanija u državnom vlasništvu čime se smanjuje mogućnost da političari “zloupotrijebe ili iskorištavaju te kompanije”.

Govoreći o promjenama Ustava, on je istakao da je “postalo jasno da će biti potrebno napraviti više promjena Ustava, kako se BiH bude približavala svom članstvu u EU”.
Moon je kritikovao i političku praksu u BiH.

– Kao što potvrđuju demonstracije prije nekoliko sedmica, mnogi građani frustrirani su statusom kvo. Umorni su od ponašanja političke klase koja se više bavi privilegijama koje idu uz posao koji rade nego budućnošću ove zemlje.

Umorni su od ciničnog korištenja etničkih džokera kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa. Umorni su od političara čija je plata višestruko veća od prosječne plate u BiH, a ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali. Jednostavnim riječima, umorni su od političara koji ne rade svoj posao- istakao je Moon.

Kada su se građani širom zemlje okupili, dodao je on, kako bi skrenuli pažnju na svoje nezadovoljstvo, možda su imali različite zahtjeve, ali su poslali istu poruku – vrijeme je da političari koriguju svoje ponašanje na političkoj sceni.

– Vrijeme je da ostvare rezultate koje su davno obećali, a nisu ispunili. Ovi građani ne žele ikoga da drže kao taoca niti prijete bilo kojem članu Parlamenta ili vladinim zvaničnicima, niti da natjeraju ovu ili onu grupu na poslušnost. Ne, oni se okupljaju na miran i odgovoran način da bi zahtijevali svoja prava – da političari rade posao za koji su izabrani da ga rade – kazao je Moon.

On je istakao da je, ipak, uvjeren usprkos izazo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close