Oprezno sa konzumiranjem šećera: Uništava jetru i stvara holesterol

Je li šećer toksičan? Jeste ako se uzme u obzir da sve više ljudi konzumira čak oko 22 kašičice šećera dnevno. Preopterećenost šećerom koji često dolazi iz skrivenih izvora utiče na tijelo na brojne nepoželjne načine.

Uzroci smrti

Dnevne preporuke American Heart Association su 5 kašičica šećera za žene (20 g), 9 za muškarce (36 g) i 3 kašičice (12 g) za djecu. Brojni su skriveni izvori šećera. Naprimjer, limenka gaziranog soka sadrži i do 12 grama šećera. No, nisu samo sokovi glavni izvor skrivenih šećera. Pazite na kečap, gotove obroke, prerađenu hranu, hljeb (komad integralnog hljeba sadrži do 2 kašičice šećera).

Fruktoza – komponenta običnog šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa – aktivira jetru da učinkovitije pohranjuje masnoće, i to na čudnim mjestima. Tokom vremena, prehrana s visokim udjelom fruktoze dovodi do stvaranja masnih naslaga oko jetre, što je preteča nealkoholne bolesti masne jetre, nešto što se rijetko viđalo prije ‘80-ih godina. Jedno je istraživanje pokazalo da svakih dodatnih 150 kalorija iz šećera dnevno, povećava učestalost dijabetesa za 1,2 posto.

Krvne žile

Bolesti srca i dijabetes jako su isprepleteni – bolesti srca i moždani udari su glavni uzroci smrti kod osoba s dijabetesom tipa 2, što čini 65 posto tih smrtnih slučajeva.

Dodatni šećeri uzrokuju višak inzulina u krvi, što nepovoljno utiče i na arterije. Hronično visoka razina inzulina uzrokuje da glatke mišićne stanice rastu brže oko svake krvne žile. To stvara napete stijenke arterija, nešto što vas priprema za visoki krvni tlak i u konačnici moždani ili srčani udar. Postoji uznemirujuća veza između šećera i holesterola. Studija je pokazala da su osobe s visokim holesterolom i/ili dijabetesom većinom pretile, oni koji jedu najviše šećera imaju najveće razine lošeg holesterola i opasnih masnoća u krvi te najniže razine dobrog holesterola. Jedna od teorija kaže da preopterećenost šećerom oslobađa više lošeg holesterola te inhibira sposobnost tijela da ga očisti.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close