Mornar Popaj slavi 85. rođendan

Mornar Popaj, animirani lik neustrašivog muškarca s tetoviranim sidrima na podlakticama i lulom u ustima, koji svoju zadivljujuću snagu crpi iz špinata, slavi 85. rođendan.

Lik junaka osmislio je američki crtač Elzie Crisler Segar prvi ga put predstavivši 17. januara 1929. godine u stripu Thimble Theatre. Otada je stekao toliku popularnost da je strip promijenio ime u njegovo.

Popaj je ubrzo doživio i ekranizaciju te je u razdoblju između 1933. i 1957. godine napravljeno oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: Popeye the Sailor meets Sinbad the Sailor, Popeye meets Ali Baba's forty thieves i Aladin and his wonderful lamp.

Od 1935. pa čak više od četiri desetljeća Jack Mercer posudio je Popaju glas. Mercer je od 1938. do 1942. bio je u braku s Margie Hynes koja je pak svoj glas posudila Popajevoj Olivi.

Filmsku verziju s redateljskim potpisom legendarnog Roberta Altmana, Popaj je dobio 1980. godine. Utjelovio ga je Robin Williams, dok se u ulozi mornarove djevojke Olive našla Shelley Duvall.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close