Oprez: Od fiktivnih udruženja sijevaju fakture

Usred masovne pojave fiktivni firmi na tržištu Bosne i Hercegovine, preko kojih se pere ogromna količina novca, direktnu štetu trpi ukupan privredni sistem naše zemlje, a samim tim i njeni građani.

U cilju zaštite klijenata i korisnika Poslovnog portala eKapija.ba, ali i svih privrednih subjekata, osjećamo moralnu obavezu uputiti iste u konkretan slučaj sa kojim se susrela kompanija Vermont d.o.o. Sarajevo .

Naime, krajem prošlog mjeseca portal eKapija.ba je imao ekskluzivni intervju sa direktorom ove kompanije, gospodinom Ismetom Kapom koji je kao našem dugogodišnjem klijentu rađen bez novčane nadoknade.

Intervju je prenio Novinsko – privredni nezavisni bh. bilten Brze Vijesti i za isti ispostavio fakturu pomenutoj firmi! Međutim, koliko god bila strašna i korumpirana činjenica da se faktura ispostavlja, a da u stvarnosti nije ni došlo vršenja usluga, strašnije je da se radi o udruženju koje nije niti registrovano i koje navodi lažni ID broj – tzv. Udruženju BH Vijesti iz Tuzle.

Dakle, sasvim je jasno da se radi o pojavi koja se vezuje uglavnom za poslovanje preko fiktivnih, odnosno tzv. “fantomskih firmi”, te ni u kom slučaju ne nasjedajte na iste i slične.

Kako bi učiniti makar korak naprijed ka suzbijanju privrednog kriminala, o ovom slučaju ćemo uputiti i nadležne organe i provjeriti ko stoji iza navedenog bankovnog računa.

Istraživački tim portala eKapija.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close