Oporezivanje toplog obroka je kupovina socijalnog mira

Oporezivanje toplog obroka koje Vlada FBiH planira realizirati putem izmjena Zakona o doprinosima FBiH s jedne strane je kupovina socijalnog mira kod penzionera, a s druge izazivanje opravdanog bunta kod radničke klase, smatraju predstavnici sindikata.

Pogrešan pravac

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), upozorava da je stav Saveza da neće podržati ovu vrstu nameta.

– Veliki broj, odnosno 50 posto radničke klase u FBiH, živi od toplog obroka, jer su plaće skoro izjednačene s njim. Poslodavci bi zbog tog oporezivanja vjerovatno smanjili topli obrok ili ga ne bi isplaćivali. U proizvodnom sektoru neke kompanije jedan dio toplog obroka isplaćuju u hrani, a drugi u novcu, pa možete misliti šta bi za radnika koji dobije najviše pet maraka u gotovini značilo to oporezivanje – kaže Bajramović.

Dodaje da je Vlada FBiH potpuno otišla u pogrešnom pravcu s namjerom da oporezuje topli obrok i tako umiri penzionere koji očekuju povećanje penzija.

To je neminovno

Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, ističe u izjavi za naš list kako je neminovno da se topli obrok oporezuje i da će se to desiti kako bi se u Federaciji BiH stabilizirali budžeti.

– No, sigurno je da će to biti i udar na poslovanje firmi i da će poslodavci imati velike probleme. To je na neki način i kupovina socijalnog mira, jer se traže izvori dodatnog finansiranja budžeta, uključujući i Zavod PIO/MIO FBiH, kojem je Vlada obavezna svaki mjesec prebaciti određenu sumu novca – navodi Biber.

Stav socijalnih partnera

Biber naglašava da su izmjene Zakona o doprinosima još u fazi komisijske rasprave.

– Očekujemo da će to biti vrlo brzo i da će o ovom prijedlogu iznijeti stav svi socijalni partneri – kaže Biber.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close