-TopSLIDEKultura

Opera i balet u Kulturno-sportskom centru Ilijaš

Narodno pozorište Sarajevo najavilo je za četvrtak i petak u Ilijašu dvije predstave namijenjene djeci i mladima, operu ‘Ježeva kuća’ i balet ‘Palčica’. 

Obje predstave bit će izvedene u Kulturno-sportskom centru Ilijaš, u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2023!”. Ulaz na predstave je besplatan.

Opera ‘Ježeva kuća’ bit će izvedena danas s početkom u 14 sati. Kompozitor je Zlatan Vauda, u režiji i koreografiji Ferida Karajice, u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članova baletnog ansambla NPS te uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić. U naslovnim ulogama pojavit će se Erol Ramadanović, Hana Salihović, Ileš Bečei, te Siniša Markanović.

Baletna bajka “Palčica” rađena je na muziku kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a publika će moći pogledati u petak, 30. juna u 14 sati.

U baletu „Palčica“ igraju Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Jovana ilosavljević-Lovrenović, Mihail Mateescu, Elio Arnoldo Villa Garcia, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Dajana Zilić i Nadža Pušilo.

Pripovjedač je Amar Čustović.

“Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

– Projekt ‘Kultura na ulice!’ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj tog projekta je da približi kulturu i umjetnost građanima, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika, vrhunski program i izvedbu – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close