Visoko

Općina Visoko i ove godine generalni pokrovitelj muzičkog festivala ”Dani Avde Smailovića”

”Zahvaljujući podršci i saradnji sa Općinom Visoko, Općinskom načelnicom, javnim ustanovama, preduzećima ,privrednicima, i drugim, započete su pripremne aktivnosti  za relizaciju drugog po redu muzičkog festivala ”Dani Avde Smailovića”, koji će se  održati će  od 09. do 13. maja 2016. godine u Kulturnom centru u Prijekom u Visokom. Prvi festival je realizovan od 01. do 05. juna 2015.godine .

Kulturni centar je tehnički i prostorno opremljen za uspješnu realizaciju- kako ovog muzičkog festivala tako i  za sve druge aktivnosti koje su od značaja za razvoj i promicanje  kulture i kulturoloških vrijednosti u Općini Visoko pa i šire ” , istakla je Mensura Alibegović, direktorica JU”Centar za kulturu i edukaciju” Visoko.

 

O samom muzičkom Festivalu, cilju, planu , govorio je   Bartolomej Stanković začetnik ideje postojanja festivala:

”Petodnevni muzički festival pružit će publici raznolik program koji uključuje koncert klasične muzike u znaku Dana Evrope (otvaranje manifestacije), zatim predavanje i prezentaciju Goduške frule koju će realizirati etnomuzikologinja mr. Lejla Džambazov u saradnji sa gospodinom Vehabom Halilovićem koji već dugi niz godina izrađuje najbolje Goduške frule. Drugi koncert po redu posvećen je islamskoj duhovnoj muzici na kojem će nastupiti eminentni interpretatori islamske duhovne muzike iz Bosne i Hercegovine. Zaštitni znak muzičkog festivala, kompozitor Avdo Smailović, bit će u fokusu na prezentaciji „Opus kompozitora Avde Smailovića“ koja je planirana za četvrti dan festivala, a zadnji dan-koncert posvećen je muzičkim školama koje nose ime visočkog kompozitora. Riječ je o Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ iz Visokog i Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“ iz Goražda, a  Osnovna škola „Avdo Smailović“ iz Buća-Potoka u Sarajevu, biće pozvana  da sa svojim učenicima i nastavnicima učestvuje u programu koncerta zatvaranja manifestacije Dani Avde Smailovića.

 

U kompletan Progam ovog festivala posjetitelji će imati  uvid na oficijelnoj  web-stranici  www.das.co.ba.

 

Započeta je i realizacija projekta „Opus Avde Smailovića“ kojim je ustanovljeno da nigdje u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematiziran katalog iz opusa kompozitora Avde Smailovića, a koji ima za cilj prikupljanje svih notnih zapisa iz opusa visočkog kompozitora, koji će biti složeni u Zavičajnoj zbirci Gradske biblioteke u Visokom, sa ostalim prikupljenim pisanim, foto i video zapisima. To će biti jedinstven projekat u cijeloj Bosni i Hercegovini, te će služiti za buduća pokoljenja u istraživanju i interpretiranju djela visočkog kompozitora Avde Smailovića.

Najavljen je i koncert u realizaciji Bosanske ambasade u Pragu, na čelu sa ambasadoricom Dankom Savić, a riječ je o koncertu „Ambassadors concert series“ koji će se održati 23. juna ove godine u Pragu, gdje će pijanistica Ena Stevanović (porijeklom iz Sarajeva) u saradnji sa violinistom Tomašom Tulačekom iz Češke izvesti dvije kompozicije za klavir i violinu (Svitu „Sretanja“ i Impresiju „Sa pastirima“) visočkog kompozitora Avde Smailovića.

Najavljene su i edukativne radionice i prezentacije „Opus visočkog kompozitora Avde Smailovića“ u okolnim gradovima (uključujući kulturne institucije, škole i medije) kao i konstantni rad na prikupljanju notnih zapisa visočkog kompozitora.

Visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close