LifestyleZdravlje

Opasni trend: Majke ostavljaju bebe spojene na posteljicu i dvije sedmice nakon poroda

Majke smatraju kako je ovo prirodna opcija jer pupčana vrpca sama otpadne, te da ima svoje prednosti i beneficije za zdravlje djeteta.

Ljekari su protiv ovoga ističući kako je riječ o opasnom trendu koji može dovesti do infekcije i ozbiljno ugroziti život tek rođene bebe.

S druge strane, majke koje se odluče za tzv. lotusno rođenje, kažu kako posteljica omogućava da beba dobije potrebne sastojke koje sadrži u sebi, a tu su i matične stanice i mogućnost oporavljanja krvi. Smatraju kako je presijecanje pupčane vrpce nepotreban stres za bebu.

Nakon što se majka porodi, posteljicu stavljaju u posudu i nose je okolo s bebom. Ova vrsta porođaja postala je trend 2008. godine, a medicinski eksperti su pokušali da je ukinu velikom brzinom.

“Posteljica je podložna infekciji jer sadrži krv, a nakon porođaja ona nema cirkulaciju i predstavlja mrtvo tkivo. Samim time beba može biti ugrožena. Ukoliko se ipak odlučite za ovu metodu morate pomno posmatrati bebu kako biste na vrijeme uočili znake infekcije”, rekao je glasnogovornik British Royal koledža.

Istraživanje je pokazalo kako posteljica može pomoći djetetu još tri minute nakon poroda jer im obogaćuje krv oksigenom, ali da se nakon toga treba odmah odstraniti.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close