Ona nas je potopila: Šta je zapravo ciklon Tamara i ko joj je dao ime?

Ime ciklona stvorilo je brojne spekulacije. Iako s portala “SerbianMeteo” tvrde da su oni imenovali ovaj ciklon, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je za njegovo ime najvjerovatnije odgovorna neka evropska ili privatna meteorološka stanica.

Autor: Telegraf.rs

Od utorka, 13. maja, regija je pod uticajem ciklona “Tamara”. Ostaće upamćen po tome što je za tri dana pala količina kiše koja padne tokom nekoliko meseci, što je izazvalo katastrofalne poplave u Bosni, Srbiji i Hrvatskoj.

Kako kaže definicija, ciklon je područje sniženog atmosferskog pritiska u odnosu na okolinu. Zbog karakterističnog načina kretanja vazdušnih masa, stvaraju se uslovi za nastanak padavina. Na području Evrope se uglavnom kreću od zapada ka istoku, ali tu ima i odstupanja.

Ciklon nazvan “Tamara” se, kako objašnjavaju meteorolozi, danima vrtio oko Srbije. Ono što je neobično je da se ciklon ovolike dubine pojavio daleko od mora, pošto se obično formiraju iznad Jadranskog i Jonskog mora.

Obilne padavine u tim slučajevima dobiju priobalna područja, a oblasti u unutrašnjosti Balkana znatno manje. To se događa zbog toga što ciklon, kako prodre na kopno, naglo gubi energiju i ubrzo se gasi.

Međutim, nestabilno vrijeme, praćeno velikom vlažnošču vazduha, samo mu je produžavalo život.

– Danima su globalni prognostički modeli davali ove nevjerovatne padavine, tako da se postavlja pitanje zašto na vrijeme nismo upozorili širu javnost da se sprema nešto nezapamćeno. Vjerovatno zato što ni sami nismo vjerovali da će se ovako nešto ostvariti – navode sa meteorološkog portala “SerbianMeteo”.

Ono što je “Tamara” donijela je nekoliko dana nestabilnog vremena praćenog obilnim padavinama. Planinske vrhove čak je zabjelio i snijeg. Zbog iznenadne i velike količine padavina, nivo pojedinih reka drastično je narastao uzrokujući katastrofalne poplave, praćene klizištima. Prema posljednjim podacima, život je izgubilo 27 ljudi, hiljade ljudi je ostalo bez doma, a materijalna šteta je ogromna. Takve posljedice, malo ko je mogao da predvidi.

I samo ime ciklona “Tamara” stvorilo je brojne spekulacije. Iako s portala “SerbianMeteo” tvrde da su oni imenovali ovaj ciklon, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu navode da je za njegovo ime najvjerovatnije odgovorna neka evropska ili privatna meteorološka stanica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close