Ostali sportoviSport

Olimpijada mladih: Dva Sarajeva – jedan san

Punih 35 godina nakon XIV ZOI, u Sarajevu će ponovno zasjati olimpijski plamen. Prije 35 godina Olimpijske igre su održane u jednom a sada se Europski omladinski olimpijski festival (EYOF) održava u dva Sarajeva.

Skoro 1.600 mladih takmičara iz 46 zemalja okupit će se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu kako bi od 9. do 16. februara odmjerili snage u osam zimskih sportova, a u okviru Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) ili olimpijskih igara mladih.

Može li EYOF bar virtualno ujediniti dva grada podijeljena međuentitetskom linijom u vrijeme kada je u BiH izvjesna jedino neizvjesnost u svakom smislu? Gradonačelnici Abdulah Skaka i Nenad Vuković smatraju da može, te da EYOF u regiju vraća olimpijski duh, ali i izuzetnu priliku za razvoj i promociju sporta i turizma, nove šanse za mlade u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

“Ovim projektom uspjeli smo objediniti politiku, ekonomiju, kulturu i sport. Zato je EYOF projekat svih nas i prilika da ponovo pokažemo da smo sposobni organizirati značajne manifestacije i velika takmičenja”, kaže za Deutsche Welle Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva. Dodaje da EYOF, kao zajednički projekt Sarajeva i Istočnog Sarajeva, “predstavlja jedinstveni potencijal sa ekonomskim efektima za oba grada, kako u turizmu, hotelijerstvu, tako i u uslužnim i zanatskim djelatnostima”.

Predstavnici dva grada su, prema riječima gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića, “u prethodne dvije godine radili mnogo i predano i utrošili veliku energiju i novac da, prije svega, objedine sve institucije na nivou BiH i na nivou entiteta, kako bi igre pripremili na što bolji način”.

Saradnja kroz zajedničke interese

“Ovo je i poruka dobre saradnje dva grada i projekat koji pokazuje da na bazi interesa možemo sarađivati kad ocijenimo da postoje projekti od kojih koristi imaju oba grada… Ovdje je ključna riječ partnerstvo i ponašali smo se upravo na bazi partnerstva, te došli u poziciju da ovo organizujemo”, kaže Vuković za Deutsche Welle.

Europäisches Olympisches Jugendfestival EYOF in Sarajewo (EYOF 2019)

Gradonačelnici Sarajeva: Abdulah Skaka i Nenad Vuković

Da takvog partnerskog odnosa nije bilo kroz čitavu organizaciju velike sportske manifestacije, dodaje, ne bi bilo ni uspjeha cijelog projekta. Na džentlmenski način su, kako kaže, među entitetima, odnosno između dva grada podijeljena i takmičenja i ceremonije, pa će ceremonija otvaranja biti upriličena simbolično na Olimpijskom stadionu Koševo, a ceremonija zatvaranja igara na otvorenom, ispred zgrade Gradske uprave Grada Istočno Sarajevo.

“Olimpijske igre mladih su potvrda spremnosti Sarajeva i Istočnog Sarajeva da sarađuju na projektima koji su od interesa za naše građane. Ujedno imaju privilegiju i šansu da se najbolje, sa resursima i potencijalima kojima raspolažu, predstave Evropi i svijetu, šaljući snažnu poruku da ovi gradovi mogu dati mnogo, te poslužiti za primjer kako treba stvarati prostor za razgovore, dogovore i zajedničke akcije”, naglašava gradonačelnik Skaka.

EYOF – dobre vijesti iz BiH

Europäisches Olympisches Jugendfestival EYOF in Sarajewo (DW/Z.Ljubas)

U dva Sarajeva spremni za Olimoijadu mladih od 9. do 16. februara

U vrijeme kada u BiH teško da nešto ispravno funkcionira, EYOF, čini se, donosi tračak nade da su pozitivne stvari moguće. Tako će, prema riječima Senahida Godinjaka, direktora EYOF-a 2019, Europske olimpijske igre mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu okupiti oko 1.600 takmičara starosti od 14 do 18 godina, iz 46 zemalja, koji će se takmičiti u osam zimskih sportova.

Pored toga, EYOF će okupiti preko 180 eksperata – “međunarodnih tehničkih delegata, sudija i njihovih asistenata, delegiranih od strane svjetskih sportskih federacija – hokejaške, klizačke ili skijaške federacije”. Godinjak naglašava da se očekuje i oko 200 visokih zvanica, odnosno VIP gostiju, uključujući i predsjednika Europskog olimpijskog komiteta (EOC), ali i cijelog Izvršnog odbora EOC-a, koji će u olimpijskom Sarajevu 9. februara održati posebnu sjednicu.

“Već 29 predsjednika nacionalnih olimpijskih komiteta dolazi u svojstvu zvaničnog gosta EYOF-a 2019. To nas posebno čini ponosnim, jer nikad, ni približno takva brojka predsjednika olimpijskih komiteta se nije odazvala ovakvim događajima”, kaže Godinjak za Deutsche Welle.

Uz angažman lokalnog profesionalnog osoblja, ali i oko 300 pripadnika Oružanih snaga BiH i isto toliko pripadnika Civilne zaštite FBiH i RS, brojne volontere i neočekivano veliki broj akreditiranih medija, EYOF će, prema njegovim riječima, okupiti oko 8.000 ljudi.

Odskočna daska za razvoj sporta, turizma

Za veliku sportsku manifestaciju, navodi Godinjak, izdvojeno je oko 16.5 miliona KM, od čega oko 4.5 miliona na infrastrukturni budžet, te oko 12 miliona KM na organizacioni budžet, a sredstva su obezbijedile Vlada RS i Vlada Kantona Sarajevo (KS). Naglašava da su to bili direktni budžeti EYOF-a, no da je sama manifestacija “bila i svojevrstan zamajac da se Vlada KS ili Vlada RS hrabrije odluče na investiranje u borilišta, ne samo u razvoj sportskih kapaciteta, već i turističkih.” Na taj način je, kako kaže Godinjak, EYOF indirektno “donio preko 10 miliona eura ulaganja u sportska borilišta oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva”, tokom proteklih godina.

Europäisches Olympisches Jugendfestival EYOF in Sarajewo (DW/Z.Ljubas)

Borilišta na Trebeviću prepuna snijega

Tako, prema riječima gradonačelnika Vukovića, borilišta za alpske i nordijske discipline na olimpijskoj ljepotici Jahorini EYOF dočekuju spremna, uz nove staze i savremene sisteme za osnježivanje. Vlada RS, dodaje, se pobrinula i za nabavku leda za novu ledenu dvoranu “Peki” na Palama, u kojoj će, po prvi put u BiH, biti održano takmičenje u olimpijskoj disciplini karlingu, za koji se vjeruje da bi mogao postati i nova sportska atrakcija u BiH.

Osim što se EYOF posmatra kao razlog za obnovu sportske infrastrukture, te izuzetno dobra prilika za promociju turističkog potencijala BiH, bio bi potpuni promašaj, prema riječima direktora EYOF 2019 Senahida Godinjaka, manifestaciju ne posmatrati kao jedinstvenu priliku za povratak BiH na međunarodnu sportsku scenu.

“Nijedna Vlada u ovom postratnom periodu do sada nije uložila ozbiljniji novac nego što je to bio povodom ove manifestacije. Naravno, time smo dobili obnovljena, osvježena, pa čak i neka nanovo izgrađena borilišta. Dobili smo neke nove sadržaje i u jednom i u drugom gradu i to je nešto na što trebamo biti ponosni i što u budućnosti moramo znati eksploatisati”, naglašava Godinjak.

Sarajevo spremno za svjetska takmičenja?

Iz svjetskih sportskih federacija, kaže, već stižu “jasne naznake da su spremni razmatrati aplikacije BiH za svjetska takmičenja”. “Ovaj projekat ne trebamo gledati u perspektivi ovog trenutka, već onoga što će nam EYOF, u godinama koje slijede, donijeti, dakle onoga što će donijeti mladim generacijama, mladim sportistima, sportskim radnicima, savezima i svim drugim organizacijama”, kaže Godinjak.

Europäisches Olympisches Jugendfestival EYOF in Sarajewo (City Administration of Sarajevo)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka: “Ovim projektom uspjeli smo objediniti politiku, ekonomiju, kulturu i sport. Zato je EYOF projekat svih nas i prilika da ponovo pokažemo da smo sposobni organizirati značajne manifestacije i velika takmičenja”

“Do nas je – koliko ćemo biti pametni, koliko ćemo biti posvećeni, koliko ćemo biti ekspeditivni i operativni da iznesemo ovaj projekat… ali definitivno projekat ne košta nikoga više nego što vrijedi, ne vrijeđa nikoga po bilo kakvoj osnovi”, naglašava on i dodaje: “Uspjeli smo ga zaštititi od svih mogućih previranja, voditi ga, nositi ga, njedriti ga u našoj ukupnoj složenosti, složenosti državne strukture, od države BiH do najnižeg nivoa – općine ili mjesne zajednice”.

EYOF svakako nosi najbolju priliku za mlade, kako za odmjeravanje snaga na sportskim terenima, tako i za druženje, nova prijateljstva, saradnje univerziteta i sportskih saveza. “Za mene je EYOF veoma važna i velika stvar”, ističe Asja Klačar, 16-godišnja Sarajka koja će se takmičiti u snowboardingu. Inače, BiH će predstavljati 20 mladih takmičarki i takmičara – dvije u snowboardingu, 10 u biatlonu i skijaškom trčanju i osam u alpskim disciplinama.

Državna juniorska prvakinja Asja Klačar, kao i sve njene kolege, poručuju da će “dati sve od sebe i predstaviti svoju državu u najboljem svjetlu”.

Dobri domaćini

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kaže kako je uvjeren “da ćemo biti dobri domaćini i ispuniti očekivanja”, te kako se nada da će se Sarajevo ponovo nametnuti kao jedan od centara zimskih sportova u regionu i Europi, a mladima iz cijele Europe obećava da će iz Sarajeva “ponijeti najljepše uspomene”.

Dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo, zaključuje gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, imaju budućnost, posebno kada je u pitanju turizam, koji ostaje “tema na kojoj možemo pokušati sarađivati i u narednom periodu, na nekim drugim projektima”.

  • Autor Zdravko Ljubas

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close