PolitikaRegion

Ohrabrujuće poruke iz Brisela: BiH će imati aktiviran MAP

“Razgovarat ćemo o daljnjem razvoju veza sa Bosnom i Hercegovinom i očekujem da će ministri potvrditi spremnost NATO-a da prihvate prvi bosanski Nacionalni godišnji program. Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na Bosni i Hercegovini da prihvate ovu šansu koju im dajemo”, kazao je Stoltenberg.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić rekao je za Klix.ba kako poruke iz Brisela govore da će BiH imati aktiviran MAP što je jako ohrabrujuće.

“To je priznanje BiH, Ministarstvu odbrane BiH, Oružanim snagama BiH i Predsjedništvu BiH za sve ono što su proteklih godina radili u smislu ispunjavanja uslova za aktivaciju MAP-a. Aktivacija se i vrši sa tim prvim godišnjim programom”, kazao je Jusić.

Na pitanje koliko je aktivacija MAP-a sigurno, Jusić je odgovorio da su se okolnosti poklopile da je to prilično izvjesno.

“Mi smo uradili stvari koje su bile dodatno postavljene, počevši od Pregleda odbrane i implementaciju prve faze plana pregleda odbrane koja je u potpunosti završena. Postoje odluke nadležnih organa i u tom pogledu mislim da je to poprilično sigurno”, rekao je Jusić.

Ovim povodom kontaktirali smo zamjenika ministrice odbrane BiH Borisa Jerinića koji nam je rekao kako on ne može dati odgovor na pitanja šta znači izjava Stoltenberga, ali da je definitivno BiH djelimično ispunilo napredak koji je tražen.

“Vjerovatno se i politika NATO zemalja u ovom trenutku mijenja. Mislim da je o tome bilo govora i prije godinu dana. Napredak koji je napravljen, napravljen je i prije godinu dana. Šta je odluka da se sada požuri, to nije pitanje za BiH”, rekao je Jerinić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close