OHR-ova poruka RS-u: Prestanite lagati o ustavnom uređenju

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) reagirao je u četvrtak na izjave predstavnika vlasti Republike Srpske kojima se dovodi u pitanje državnost BiH te je istaknuo kako ona ne može biti smatrana “državnom zajednicom” niti “unijom država” nego isključivo jedinstvenom i suverenom državom čiji je unutarnji ustroj definiran Daytonskim sporazumom.

U priopćenju OHR-a navodi se kako je ova izjava reakcija na netočne tvrdnje iznesene proteklih dana čime se jasno aludira prije svega na istupe predsjednika RS Milorada Dodika koji je ponovo govorio o BiH kao državnoj zajednici, a o RS kao o “međunarodno-pravnom subjektu koji je svoju državnost unio u BiH”.

OHR podsjeća kako daytonski ustav jasno navodi da Republika BiH pod novim nazivom nastavlja svoje postojanje kao međunarodno priznata država koja se sastoji od dva entiteta.

-Daytonski mirovni sporazum ne može biti jasniji o ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje. OHR poziva sve strane da se suzdrže od davanja neistinitih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom, stoji u priopćenju u kojemu se ističe kako je suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčen međunarodnim pravom i o tome se ne može pregovarati.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close