OHR odbio intervenisati: Vlasti trebaju riješiti krizu u Federaciji BiH

Nakon poziva Dom naroda Parlamenta Federacije upućenog visokom predstavnika Valentinu Inzku da, koristeći svoje ovlasti, pomogne u prevazilaženju krize u Federaciji, OHR je saopštio da je na institucijama Federacije da pronađu način izlaska iz krize. Delegati su kasno u četvrtak uveče pozvali i Živka Budimira da podnese ostavku, kako bi zakonodavni procesi u ovom entitetu bili odblokirani.

Živko Budimir, predsjednik FBiH, nije u mogućnosti izvršavati svoja ovlaštenja zbog pritvora, pa su delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije pozvali visokog predstavnika Valentina Inzka da pomogne u prevazilaženju krize u Federaciji.

„Visoki predstavnik se prošle sedmice sreo sa potpredsjednicima FBiH. Jasno je dao do znanja da je na institucijama da nađu način da prevaziđu sve teškoće u funkcionisanju tokom ovoga perioda. Pri tome moraju poštovati odgovarajuće ustavne i zakonske procedure“, kaže Ljiljana Radetić iz Ureda za odnose sa javnošću OHR-a.

Delagati su od Budimira tražili da podnese ostavku.

„Poziva se gospodin Budimir da zbog moralnih razloga, situacije u kojoj trenutno ne može obavljati poziciju predsjednika Federacije da ponese ostavku kako ne bi držao kao taoce sve građane u FBiH”, poručio je predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović.

Amir Zukić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka, predložio je da visoki predstavnik Valentin Inzko preuzme dio nadležnosti predsjednika Federacije, no to mu nije uspjelo. Nakon sjednice Zukić je rekao:

Živko Budimir
Živko Budimir

„Doneseni su neki zaključci koji u suštini neće ponuditi u konačnici pravo rješenje. Jedini mogući način rješavanja bio je poziv da se gospodin Inzko uključi u rješavanje situacije unutar Federacije. Među ostalim zaključcima je i ovaj poziv gospodinu Budimiru da podnese ostavku – čin ostavke je lični čin.“

Poziv da podnese ostavku, advokat Živka Budimira Ragib Hadžić ovako je prokomentarisao:

„Pretpostavljam da gospodin Budimir to već zna s obzirom da prati medije. Kakav je njegov stav ovoga trenutka ja ne znam, znaću tek sutra ujutro, premda bih ja mogao prokomentarisati taj poziv Doma naroda kao svojevrsno prejudiciranje ishoda postupka i svojevrsno prejudiciranje rada Ad hoc komisije koju je Parlament FBiH formirao sa zadatkom da utvrdi moralni kredibilitet gospodina Budimira.“

Ad hoc komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zaključila je da Živko Budimir nije dostojan obavljana predsjedničke funkcije jer je prekršio četiri člana Zakona o pomilovanju.

Prema Ustavu, predsjednik ovog entiteta može biti smijenjen u slučaju da se utvrdi da je nedostojan obavljanja povjerene funkcije. Takvu odluku prethodno mora utvrditi Vlada Federacije, i to konsenzusom, nakon čega se o slučaju mora očitovati i Ustavni sud. Budimirov advokat Ragib Hadžić objašnjava:

„Prvo ćemo sačekati odluku Ustavnog suda po našoj apelaciji, koju očekujemo u relativno kratkom vremenskom periodu jer smo predložili donošenje jedne privremene mjere. Ono što nas posebno iz odbrane zabrinjava je da nekim sredstvima javnog informisanja mi već imamo najave da će tužilac tražiti produženje pritvora, imamo i najave da će pritvor biti produžen itd. Mi ističemo našu bojazan da su izgleda stvari već negdje vaninstitucionalno dogovorene i da je sudbina gospodina Budimira već unaprijed riješena bez pravosnažne sudske odluke.“  

U pravnom smislu, poziv delegata da podnese ostavku, Budimira pravno ne obavezuje da to učini. Inače, cijeli zakonodavni proces u Federacije je blokiran, jer sve odluke prije objavljivanja mora potpisati predsjednik Federacije – koji to ne može činiti u zatvorskoj ćeliji.

Aida Đugum – RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close