BiH odbacila zahtjev o bescarinskom uvozu iz Hrvatske

Pregovarački tim BiH, u pregovorima sa Evropskom unijom, jednoglasno je odbacio zahtjev Unije da se nakon 1. jula nastavi bescarinski uvoz iz Hrvatske. Osnovni razlog odbacivanja zahtjeva je zaštita domaće robne proizvodnje, a ovakav stav treba da verifikuje Savjet ministara BiH.

Ničim ne želimo da dovedemo u pitanje primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU time što ćemo izvršiti tehničku adaptaciju sporazuma, a ne i pristati na “tradicionalnu trgovinu” nakon ulaska Hrvatske u EU, izjavio je Dragiša Mekić, šef Pregovaračkog tima BiH.

Ovo je i zvanični odgovor BiH na zahtjev direktora direktorata EU za proširenje Stefana Sanina koji je u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH tražio da se sa Hrvatskom zadrži višegodišnji nepovoljni položaj iz sporazuma CEFTA, navodi Mekić.

Pogubne posljedice daljnje primjene CEFTA sporazuma sa Hrvatskom nakon 1. jula bile bi višestruke, a odnosile bi se na uvozne kvote, odustajanje od najavljenog premještanja privrednih pogona iz Hrvatske u BiH, i gubljenje pune carinske zaštite za dvadesetak ključnih poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Ekonomski analitičari upozoravaju da bi daljnja primjena bescarinskog uvoza iz Hrvatske bila jednaka ekonomskom samoubistvu sa nesagledivim posljedicama. Iz Saninovog pisma se ne vidi da u EU postoji volja da se kvote za BiH za izvoz ribe, šećera i vina povećaju, a pri tom se od 1. jula gubi tržiše Hrvatske za BH proizvode, navode ekonomisti. U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS za ovakvu situaciju okrivljuju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je, prema riječima predsjednika ove asocijacije Stojana Marinkovića, ranije propustilo priliku da izdejstvuje bolju poziciju BiH.

Koliko se približavanje datumu ulaska Hrvatske u EU odražava na BiH govori i podatak da je za period januar mart, za skoro 3 odsto, opao prihod od indirektnih poreza i akciza na cigarete i naftu u odnosu na isti period prošle godine.

RTRS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close