BiHPolitika

OHR o proslavi Dana RS-a: Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti, a ne kao “a la carte”

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH podsjetio je vlasti u entitetu Republika Srpska, koje danas obilježavaju neustavni Dan RS-a, da se Ustav BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH, moraju poštovati.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Također je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu s Ustavom BiH te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj mjeri. Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti, a ne kao ‘a la carte'”, rekli su za Klix.ba u OHR-u.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u nekoliko je navrata upozorio domaće političare da on još uvijek ima mehanizme putem kojih može osigurati sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je u izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a naveo da referendum o Danu RS-a prevazilazi uobičajenu političku retoriku i predizbornu kampanju, kao i samo pitanje praznika te da je RS organizovanjem i održavanjem referenduma protivno odlukama Ustavnog suda ozbiljno doveo u pitanje same temelje mirovnog sporazuma

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close