Oduzeta roba u vrijednosti oko 100.000 KM i 1.200 pari tenisica

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu vrijednu više od 100.000 KM. U kontroli kontejnerske pošiljke iz Kine u carinskoj ispostavi Tuzla, otkriveno je 1.200 pari tenisica, gdje je detaljnim pregledom utvrđeno da se radi o tenisicama marke “NIKE-MERCURIAL”, a koje je uvoznik iz Distrikta Brčko pokušao da uveze u carinsko područje BiH. Budući da se radi o zaštićenom robnom žigu, postupajući po službenoj dužnosti Carinska ispostava Tuzla pismeno se obratila pravnom zastupniku „NIKE“ za BiH u cilju daljnjeg postupanja prema odredbama Zakona o žigu u BiH. Otkriven je i novi modalitet prevare od strane uvoznika koji na prostor BiH nastoje uvesti krivotvorenu robu. Naime na tenisicama su primjećene neobične oznake koje su asocirale na robni znak „NIKE“. Na đonu tenisica je bio vidljiv utisnut natpis „MERCURIAL“ što je dodatno asociralo da tenisice tog naziva ima samo „NIKE“. Uočeno je da neobičan znak koji se nalazio sa lijeve i desne strane tenisica nije ni zalijepljen na tenisicu niti je ofarban. Blagim struganjem isti je počeo da otpada i da se ispod istog pojavljuje znak crne boje, zaštićene robne marke „NIKE“.

Također, na Graničnom prijelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od nekoliko osoba oduzeta je razna roba u vrijednosti od 20.000 KM. Radilo se o 13.056 komada samoljepljivih etiketa raznih robnih marki Nike, Fila, Puma i Adidas. Pored toga jedna osoba je pokušala da nezakonito uveze u BiH bez prijavljivanja carinskim organima raznu kožu i metalne ukrase, trake i ljepilo za obuću. Privremeno su oduzete i i razne traper jakne koje nisu bile prijavljene za uvozne carinjenje. Osobe koje su počinile carinske prekršaje predane su u nadležnost Prekršajnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.

www.magazinplus – UINO BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close