BiHPrivreda

Održavanje rasta sektora jagodičastog voća iziskuje zajedničku podršku

Sektor jagodičastog voća, prevashodno proizvodnja maline u Federaciji BiH dostigla je zavidan nivo i bilježi konstantan rast u posljednjih pet godina.

Predstavnici Udruženja proizvođača, otkupljivača, prerađivača i izvoznika jagodičastog voća danas su u Privrednoj komori FBiH prezentirali podatke po kojima je godišnja proizvodnja maline u 2016. iznosila oko 25.000 tona, više od 50.000 proizvođača uključeno je u sektor (uglavnom ruralno stanovništvo), a ostvaruje se stopostotni izvoz maline na svjetsko tržište, odnosno 100 miliona KM.

“Održavanja tog nivoa rasta sada zahtijeva mnogo jaču pažnju i zajedničku podršku od svih interesnih grupa, proizvođača, resornog ministarstva i otkupljivača. Dosad, najveći dio tereta podnijeli su otkupljivači”, ističu iz ovog udruženja.

Ukazali su na probleme koji  su prijetnja nastavku rasta tog sektora i njegove održivosti, a to je prije svega veliki poremećaj cijena na svjetskom tržištu.

“Zbog činjenice da se desio veliki poremećaj cijena na svjetskom tržištu, otkupljivači i izvoznici su pretrpjeli ogromne finansijske gubitke zbog nekonkurentnosti na svjetskom tržištu (više od 20 miliona gubitaka), a prije svega mislimo na Srbiju i Poljsku, kao svjetske vodeće proizvođače maline”, naveli su iz ovog udruženja.

Ukazali su i na ograničene kapacitete hladnjača i nisku tehnološku opremljenost.

“Razvoj zasada maline rastao je mnogo brže od razvoja kapaciteta hladnjača. Iako bez ikakve podrške od resornog ministarstva u smislu subvencije kod kapitalnih ulaganja, otkupljivači, odnosno izvoznici su svojim privatnim kapitalom izgradili kapacitete hladnjača za 25.000 tona. Daljni razvoj kapaciteta hladnjača koji je potreban da se uskladište proizvodne količine je praktično nemoguć bez pomoći države”, dodali su.

Napominju i da je tehnološka opremljenost otkupljivača izvoznika na niskom nivou, a što onemogućava i prodaju proizvoda na višem stepenu prerade, odnosno finalnog proizvoda. S obzirom na to da se radi o veoma sofisticiranoj i veoma skupoj opremi, otkupljivači izvoznici nisu u mogućnosti da nabave takvu tehnologiju.

Zbog ograničenih kapaciteta hladnjača, kako procjenjuju, više od 10.000 tona neće biti moguće uskladištiti i primiti što će za posljedicu imati velike gubitke proizvođačima.

Privredna društva koja se bave proizvodnjom, otkupom, preradom i izvozom jagodičastog voća su se na vlastitu inicijativu organizirali u strukovnu asocijaciju u okviru Privredne/Gospodarske komore FBiH, a sve radi direktnije i efikasnije bolje komunikacije s proizvođačima i Vladom FBiH.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close