Visoko

CCI: Javna tribina u Visokom (Foto)

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) su danas u Visokom organizovali Javnu tribinu “Sigurnost građana u funkciji bržeg razvoja općine Visoko i Zeničko-dobojskog kantona”,

Tribina je počela u 18:00 sati, u Velikoj sali Općine Visoko, a učesnici su bili: Lejla Imamović-Jamaković – poslanica u Skupštini ZDK (DF), Senad Karavdić – poslanik u Skupštini ZDK (SDA)
Meldina Ugarak – poslanica u Skupštini ZDK (SBB)
Amir Ganić – poslanik u Skupštini ZDK (A-SDA) i
Kemal Mušinbegović – poslanik u Skupštini ZDK (SDA).

 

Foto galerija FB magazinplus

 

Pored učesnika, visočkih političara na tribini su prisustvovali i predstavnici PU Visoko, Jasmina Zubić – zastupnica u Federalnom parlamentu, Mirnes Fatić – vijećnik u OV Visoko, te građani koji su imali nešto reći svojim predstavnicima u Skupštini ZDK.

“Ovo je prva tribina na kojoj su građani mogli postavljati pitanja kantonalnim zastupnicima, a koja se bavi visočkom problematikom u ovom sazivu Skupštine, u kojem Visočani čine jednu petinu. Zato se i ovom prilikom zahvaljujem CCI (Centrima civilnih inicijativa) na pozivu i organizaciji. Koliko su potrebne ovakve vrste komunikacije dokazali su i građani Visokog koji su došli sa brojnim spremljenim pitanjima. Tema je vrlo dobro prepoznata od strane organizatora. Očuvanje ustavnog i demokratskog poretka, sigurnost građana i zaštita imovine po mom mišljenju treba da bude prioritet svih prioriteta u zajedničkom djelovanju pojedinaca i institucija vlasti, odnosno da građani i zastupnici zajednički djeluju, a zatim da zastupnici djeluju dalje i vrše pritisak na izvršnu vlast. Samo na taj način možemo stvoriti jedan uvezani sistem djelovanja i postići željene rezultate”, kazala je za Visoko.co.ba Lejla Imamović-Jamaković.

Amir Ganić – poslanik u Skupštini ZDK (A-SDA) je o ovoj tribini rekao: ” Svjesni činjenice da se uvijek može bolje i više, spremni smo bili na pozitivne i na negativne kritike naših građana i to s razlogom. Svjesni smo činjenice da su brojni problemi građana, ali istovremeno molimo naše sugrađane da imaju razumijevanja – jer ipak smo mi zatekli brojne probleme u svim segmentima. Ukazali smo i na potrebu značajnijeg i snažnijeg zalaganja naših građana u detekciji i delegiranju svakidnevnih problema sa kojima se susreću prema nama izabranicima kako bismo iste u okvirima naših mogućnosti što kvalitetnije uvrstili u skupštinsku proceduru”, Ganić dalje dodaje da je ova tribina pozitivna ‘stvar’ za Visoko i da sigurno postoji i potreba da se ovakve i slične stvari češće organizuju.

Ova, kao i ostale javne trebine koje organizuje CCI u cijeloj BiH ima za cilj da predstavnici u zakonodavnim organima vlasti BiH komuniciraju sa svojim biračima “licem u lice” te da tako predstave svoje aktivnosti, a da građani predstave problematike sa kojima se suočavaju, a u kojima im njihovi, u ovom slučaju – sugrađani, mogu pomoći. Ovom tribinom, kako su naveli organizatori želi se povećati transparentnost rada predstavnika vlasti, te se istovremeno želi preispitati rad političara od strane građana.

visoko.co.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close