Održana Skupština ZDK

Skupština Zeničko dobojskog kantona na današnjoj sjednici nije prihvatila izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.
S druge strane prihvaćen je Izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta,čija je realizacija oko 80 posto,uz deficit od 15,8 miliona maraka.
Uz izvršenje budžeta,usvojen je i zaključak o nastavku aktivnosti na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda,kako bi se građani ZDK doveli u ravnopravniji položaj sa ostalima u Federaciji BiH.
Skupština ZDK nije prihvatila izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu,na čijem je čelu bio Munib Husejnagić iz SDP-a. Sam Husejnagić je ustvrdio da se radilo u vanrednim okolnostima zbog poplava i klizišta. Njegov stranački kolega,bivši ministar MUP-a,Rifat Delić ističe, da je ponosan na ono što je uradio,te da se loši rezultati rada mogu pripisati jedino skupštini.
Rad Vlada inače je teško vrednovati,napominje Ismet Sarajlić iz Saveza za bolju budućnost,jer puno toga zavisi od okolnosti u kojima se radi:
-Od rata naovamo,nijedna Vlada nije bila u prilici ili nije znala da se uhvati ukoštac sa privrednim problemima,a uspjeh se smatra ukoliko vlada isplaćuje redovne zakonske obaveze,kazao je Sarajlić.
Kasno popodne na razmatranju je bio i Izvještaj o radu Univerziteta Zenica u protekle dvije godine. Rektor Dževad Zečić,uz činjenicu da je ostvareno pozitivno finansijsko poslovanje, ocjenjuje prošlu godinu kao najuspješniju u proteklih 10 godina,jer je UNZE ušao u evropski akademski prostor dobijanjem akreditacije od nadležne državne institucije.
U dnevnom redu je bio i Izvještaj o radu kantonalnih inspekcija u protekle dvije godine, Izvještaj o radu Penzionerskog doma,te Informacija o stanju bezbjednosti za prošlu godinu.

(Š.B.)
rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close