Održana sjednica komisije za futsal NS FBiH – Govorilo se o jedinstvenoj ligi

Komisija i Takmičarski organ insistiraju i poduzimaju mjere na postizanju potpune regularnosti takmičenja te su klubovi upozoreni na poštivanje Pravila i Propisa a utvrđene su propozije Futsal turnira NS FBiH – U21 koji će se odigrati u martu/ožujku 2013.

Takmičarski organi Prve i Druge futsal lige Federacije BiH na sastanku sa Komisijom za mali nogomet – futsal, održanom 07.02.2013. godine u Sarajevu razmatrao je pitanje takmičenja u Prvoj i Drugoj futsal ligi FBiH, Kup takmičenju kao i svim aktivnostima na provođenju programskih aktivnosti futsala u NS FBiH. U cilju afirmacije futsala, klubova mladih igrača, omogučavanja postizanja što boljih rezultata futsal reprezentacije BiH, kao i postizanja potpune regularnosti takmičenja u Prvoj i Drugoj futsal ligi i Kupu FBiH, doneseni su sljedeći zaključci:

1. Takmičarski organi i Komisija za mali nogomet – futsal NS FBiH insistiraju da svi klubovi u okviru takmičenja Prve i Druge futsal lige NS FBiH u potpunosti poštuju Pravila futsala, propise NS FBiH i NS/FS BiH kao i odluke IO NS FBiH. Sljedom navedenog takmičarski organi i Komisija za mali nogomet – futsal NS FBiH poduzet će sve potrebne mjere i u slučaju nepoštivanja pravila i odluka predložit će i izreći odgovarajuće disciplinske mjere.

2.Takmičarski organi Prve i Druge futsal lige NS FBiH ispitat će sve okolnosti odigravanja određenog broja utakmica za koje su upućene primjedbe ili postoje indicije da nisu odigrane u skladu sa pravilima igre futsala i ostalim propisima.

3.Obavezuju se službena lica (delegat i sudije) kao i predstavnici klubova sa utakmica: MNK Mostar SG-MNK Centar (9.kolo) i MNK Karaka-MNK Mostar SG (10.kolo) da u NS FBiH najkasnije do 12.02.2013. dostave izjave na sve okolnosti odigravanja navedenih utakmica i poštivanja pravila i propisa od strane igrača i službenih predstavnika klubova na tim utakmica.

4.Na osnovu dostavljenih izvještaja službenih lica, pregleda video zapisa i svih relevantnih činjenica, takmičarski organi i Komisija za futsal utvrdit će činjenično stanje i eventualnu odgovornost klubova i pojedinaca vezano za striktno poštivanje propisa i odluka, ishode utakmica i regularnost.

5. Upozoravaju se svi klubovi Prve i Druge futsal lige FBiH da u svim narednim utakmicama moraju nastupati u najjačem sastavu i svaku utakmicu igrati na pobjedu kako to nalažu važeći propisi, Pravilnik o takmičenju i Pravila Fair playa.

6.Obavezuju se svi klubovi Prve i Druge futsal lige FBiH da do kraja sezone 2012/2013 utakmice igraju prema utvrđenom rasporedu, te da u interesu regularnosti takmičenja neće biti dozvoljeno odlaganje utakmica.

7.U cilju postizanja potpune regularnosti takmičenja, obavezuju se svi klubovi Prve futsal lige FBiH da utakmice XIII i XIV kola u sezoni 2012/2013 igraju u isto vrijeme i to:

XIII kolo – nedjelja 24.02.2013. godine u 20:00 sati i XIV kolo – nedjelja 03.03.2013. godine u 20:00 sati. Klubovi Prve futsal lige FBiH obavezni su pravovremeno osigurati dvoranu u prethodno navedenom terminu, a u slučaju potrebe osigurati alternativnu dvoranu uz obavezu da sve utakmice posljednja dva kola moraju početi u isto vrijeme pod prijetnjom disciplinskih sankcija.

8. U namjeri postizanja potpune regularnosti takmičenja, na sve preostale utakmice Prve lige i utakmice Druge lige koje odlučuju o plasmanu u Prvu futsal ligu FBiH, bit će delegirani najkvalitetniji suci i delegati iz kantona/županija iz kojih nisu zainteresirani klubovi a vodeći računa  o udaljenosti od mjesta odigravanja.

9. Takmičarski organi i Komisija za mali nogomet-futsal NS FBiH će u interesu potpune regularnosti takmičenja i zaštite digniteta nogometnog sporta, klubova i Saveza do kraja sezone poduzimati sve neophodne mjere i sankcionirati sve pojedince i klubove koji narušavaju regularnost takmičenja, Pravila Fair Playa, Pravila igre futsala te Propise i Odluke NS FBiH i NS/FS BiH.

10.Takmičarski organi i Komisija za mali nogomet-futsal NS FBiH ponovo predlažu i insistiraju da NS/FS BiH u cilju dalje afirmacije futsala donese odluku o formiranju jedinstvene futsal lige BiH za narednu takmičarsku sezonu.

11. Realizirajući programske aktivnosti NS FBiH, Komisija za mali nogomet-futsal izvršila je pripreme i utvrdila Propozicije takmičenja za organizaciju futsal turnira NS FBiH na kojem će nastupiti igrači mlađi od 21 godine i prijavljeni timovi klubova Prve futsal lige FBiH i prvaci grupa Druge futsal lige pojačani najboljim igračima iz ostalih klubova Druge lige.

Turnir sa osam timova u organizaciji NS FBiH igrat će se u Visokom sredinom mjeseca marta/ožujka 2013 godine neposredno nakon završetka prvenstva i Kup futsal takmičenja.

12. Takmičarski organi i Komisija za mali nogomet-futsal čvrsto su opredjeljeni i istrajat će u nastojanjima da bude nastavljen pozitvni trend nogometnih reformi u BiH, a isto tako u futsalu NS FBiH.

www.magazinplus.eu – NS F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close