Održana javna rasprava o prijedlogu “Strategije kulturne politike ZDK-a 2014.-2019.

Jučer (28. 03. 2014.) je u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona održana javna rasprava o prijedlogu “Strategije kulturne politike Zeničko-dobojskog kantona 2014.-2019. godina. Radi se o izuzetno važnom dokumentu za razvoj kulture općenito na području našeg Kantona o čemu su govorili uvodničari Damir Kukić, Slavica Hrnkaš i Esad Delibašić.
Obraćajući se prisutnima na početku ove javne rasprave Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona govorio je o značaju strateškog pristupa oblasti kulture u cjelini naglasivši da i pored umanjenih sredstava za kulturu u budžetu, Vlada Kantona nastoji održati kontinuitet u podržavanju svih postojećih segmenata kulture na području Kantona. Inače, Strategija kulturne politike obradila je analizu stanja u kulturi, zatim bogatu kulturnu baštinu kojom raspolaže ovo područje Bosne i Hercegovine kao i ustanove kulture koje djeluju na području Kantona. Pored toga, u ovom dokumentu obrađena je likovna, scenska i muzička umjetnost te književnost, ali i djelovanje u segmentu kulturne industrije – izdavaštvo, kinematografija, mediji i audio-vizuelna umjetnost. Da bi se pravilno usmjerio razvoj kulture u narednom petogodišnjem periodu postavljeni su i osnovni ciljevi kulturnog razvoja, a da bi se ti ciljevi mogli efikasno realizovati u praksi, urađena su još dva dokumenta koja su postala sastavnim dijelom ove Strategije.
Prvi dokument sadrži zanimljivo istraživanje kulturnih potreba i navika stanovnika Zeničko-dobojskog kantona, a drugi predstavlja akcioni plan za implementaciju ove strategije. Da bi se ovaj akcioni plan mogao ostvariti, potrebno je izvršiti izmjene pojedinih kantonalnih zakona tokom 2015. i 2016. godine, ali i osnovati nove institucije i organizacije koje će obogatiti institucionalni okvir u kome će se svi pravci kulture moći skladno razvijati u budućnosti.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close