Održana 142. sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 142. sjednici u Sarajevu donijela odluke o odobravanju pokretanja postupka finansijske konsolidacije privrednih društava “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša i “Hepok” d.d. Mostar, te o odobravanju izdvajanja 204.224,94 konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve Vlade Federacije Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izmirenje dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO za deset zaposlenika privrednog društva PS “Vitezit” d.o.o. Vitez.

Također, donesena je Odluka o izboru korisnika preostalog dijela kreditnih sredstava utvrđenih u razdjelu 17 Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije “Izdaci za finansijsku imovinu /ostala domaća pozajmljivanja u iznosu od 392.690,36 KM.
Sredstva će biti dodijeljena prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava “Rudstroj” Kakanj za 11 i “Krivaja” d.o.o. u stečaju Zavidovići za 19 radnika za neuplaćene doprinose po osnovu PIO, a koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Izvozno-uvozne banke Kine i Vlade FBiH o finansiranju Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla. Svrha Memoranduma je osiguranje podrške kineske vlade za finansiranje Projekta pod povoljnijim uvjetima u iznosu od 667.802.500 eura.

Usvojivši Informaciju o izvršenju zaključka kojeg je donijela na sjednici održanoj 10.7.2014. godine, koja se odnosi na rješavanje problema bivših radnika “Aluminija” d.d. Mostar, Vlada Federacije BiH danas je zadužila Upravu ove kompanije da od 15.12.2014. godine počne zaključivati sporazume s radnicima po hronološkoj dostavi kompletne dokumentacije.

Na današnjoj sjednici je usvojen i Izvještaj o radu Komisije za javne nabavke za provođenje prve faze u pregovaračkom postupku javne nabavke za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta, za pružanje konsultantskih usluga pregovaranja, vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta, za potrebe Vlade Federacije BiH u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH.

Vlada FBiH donijela je danas odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf u skladu s tehničkim propisima i pravilima “Transevropskih magistrala”, te dala saglasnost za provođenje Simulacijske vježbe za zaštitu od ebola virusne hemoragične groznice, po prijedlogu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close