Inzko: Četvrti decembar 2007. godine značajan dan za BiH

Na današnji dan prije sedam godina ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njenih država članica, s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane. Tim povodom u izjavi za Agenciju FENA visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko,  kazao je da je ovim sporazumom Evropska unija dala mogućnost BiH da unapređuju međusobne odnose i da BiH u dogledno vrijeme bude kandidat za Evropsku uniju.
– To treba podržavati i više na tome raditi. U tom smislu sutra će u Sarajevu visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn reći kakvi koraci se očekuju od BiH. Oni imaju svoje planove – rekao je Inzko.

Govoreći o inicijativi Velike Britanije i Njemačke ističe da obaveze BiH neće biti ekstremno teške, odnosno da će biti realistične, a onda bi, kako kaže, BiH za godinu-dvije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Inzko smatra da novi članovi Predsjedništva BiH i sve nove vlade u zemlji žele na tom putu da idu i da bude još više Brisela u BiH.

– Što se brže formiraju vlade u BiH brže će se moći služiti građanima, koji to od vladajućih očekuju. Danas sam bio u protokolarnoj posjeti kod Mladena Ivanića,  predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te mislim da on kao ekonomist želi da krene ekonomija – kazao je Inzko.

Mišljenja je da će u budućnosti sve manje biti dejtonske BiH, a više Brisela u zemlji.

-Do daljnjeg ostaje uređenje ove države, a sve više će biti akcenata na Briselu – rekao je Inzko.

U izjavi za Fenu visoki predstavnik u BiH zaključio je da je 4. decembar 2007. godine, kada je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju značajan datum za BiH – da država krene još brže u proces približavanja Evropskoj uniji. Sporazumom se regulišu obaveze zemlje budućeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prvenstveno u pogledu donošenja određenih zakona i njihove implementacije  te ispunjenja određenih standarda u domenu kvaliteta državne uprave i kapaciteta institucija.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close