Odluka Srbije: S Hagom samo tehnički

Vlada Srbije ogorčena zbog oslobađanja hrvatskih generala od odgovornosti za zločine u Oluji, odnose s Hagom svodi na tehnički nivo. Hag otkazao konferenciju u BG.

Odluku vlade poslije sjednice objavio je šef Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Vlada je, kako je izjavio novinarima, na inicijativu premijera Ivice Dačića, političke i pravne implikacije presude Haškog tribunala razmatrala kao prvu tačku dnevnog reda.

Ljajić je istakao da je Vlada Srbije konstatovala da je, odlukom Haškog tribunala, umjesto pravde, ponovo nanijela bol onima koji su bili žrtve operacije “Ouja”.

Vlada Srbije je na sjednici od petka sa dnevnog reda skinula sve tačke koje se odnose na dostavljanje dokumentacije Haškom sudu, što, međutim, prema Ljajićevim riječima, ne znači da Srbija prekida saradnju sa Haškim tribunalom, već svođenje te saradnje na tehnički nivo.

“Ova odluka je šamar međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regionu i neće doprinijeti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na području bivše Jugoslavije”, poručio je Ljajić.

Ljajić je rekao da, zbog odluke suda u Hagu, niko od predstavnika državnih organa Srbije neće učestvovati na konferenciji koju je za 22. novembar u Beogradu zakazao Haški tribunal.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close