NogometSport

Odluka o prvaku BiH u fudbalu pada u Sarajevu

Za tačno 57 dana znat ćemo ime novog (ili starog) prvaka BiH u fudbalu. Prvog, historijskog (pošto je malo dana koji nisu historijski), obzirom da se liga ove sezone igra u novom formatu.

Šest timova se bori za naslov prvaka, šest timova za opstanak u društvu najboljih. Realnost je malo drugčija. U igri za prvaka ostale su tri ekipe. U borbi za opstanak, također tri. Lopta je okrugla, kaže stara floskula, pa je sve moguće – a dok sudija 3. juna ne odsvira posljednji zvižduk kojim će se staviti paraf na sezonu – svaka igra, svaka dobija (stara šibicarska).

Kolo koje je odigrano u srijedu, u doigravanju za prvaka pondilo je dva kvalitetna duela – koja su dodatno zakomplikovala ionako komplikovanu situaciju na vrhu tabele. Sarajevo je kao gost savladalo Slobodu, sa 0:2, istu onu Slobodu koja ih je prije mjesec dana sa 3:0 glatko porazila na istom terenu.

Zrinjski i Željezničar su podijelili bodove, odigrali su susret bez golova, pa sada nakon 24. odigrana kola, situacija na vrhu izgleda ovako:

1. Zrinjski, 49. bodova
2. Željezničar, 48. bodova
3. Sarajevo, 47. bodova
4. Radnik, 39. bodova
5. Sloboda, 35 bodova
6. Krupa, 33 boda.

Naredno kolo bi moglo dodatno zakomplikovati situaciju, a prvi put – nakon dugo vremena, mogli bi vidjeti i promjenu na vrhu tabele, koja će ovisiti o duelima koji se budu igrali u Sarajevu. Željezničar u subotu, 8. aprila čeka Krupu, gdje je sve osim pobjede Plavih, koji su u doigravanje ušli sa najvećim entuzijazmom (izazvanim otvaranje tribine Istok na renoviranoj Grbavici), bi bilo iznenađenje. Dan poslije, u Sarajevo stiže i aktuelni prvak, Zrinjski – koji ide na megdan Sarajevu na Koševo.

Obzirom da bodovna situacija nije jasna – a do konca lige moramo odgledati još dva derbija Sarajeva i Zrinjskog, dva derbija Sarajeva i Željezničara i jedan Željezničara i Zrinjskog – jedino što je jasno u svemu je geografija.

12 bodova je u igri, 12 bodova će se raspodijeliti u Sarajevu između prva tri tima. Sloboda, Krupa i Radnik će biti ekipe koje će da ‘lome’ favorite, a najbolji dokaz za to jeste bod koji je ova ekipa izvukla na Koševu kod favorizovanog Sarajeva, u prvom kolu odigravanja za prvaka.

Raspored narednog kola u ligi za prvaka

08.04. 16:30
Radnik Bijeljina – Sloboda
Željeznicar – Krupa

09.04. 19:00
FK Sarajevo – Zrinjski

Bosanska liga se ne može pohvaliti kvalitetnim fudbalom, to je već svima jasno. No onim čime se može pohvaliti proteklih nekoliko godina jeste da je sigurno među najzanimljivijma u Evropi. Odluka o prvaku zemlje, po svemu sudeći past će u posljednjem kolu ili dva, a podsjetimo – još u novembru mjesecu na sva zvona je odjeklivalo “Zrinjski šampion”, obzirom da je njihova bodovna prednost u odnosu na pratioce bila veća od 10 poena.

Ako se pitate kakva je sudbina Slobode, Krupe i Radnika u preostalim kolima, zaključno sa 3. junom – to su ekipe koje će 50 posto odlučiti prvaka zemlje. Njihov bodovni zaostatak je previsok da bi se takmičili sa Sarajevom, Zrinjskim i Željezničarom – ali kvalitetne igre koje pružaju iz kola u kolo nikako ne treba zanemariti.

Naravno, svaki trener u ligi će kazati da još ne razmišljaju o koncu sezone, svi se nadaju tituli – ali gledajući od utakmice do utakmice, količina bodova koje ‘otkinu’ pomenuti timovi, pored međusobnih duela pretendenata za naslov, dati će nam jasnu sliku šampiona BiH.

Raspored utakmica do konca sezone

22.04. 17:00
Krupa – Sloboda
Željezničar – FK Sarajevo
Zrinjski – Radnik Bijeljina

29.04. 17:00
FK Sarajevo – Krupa
Radnik Bijeljina – Željezničar
Sloboda – Zrinjski

06.05. 17:00
Krupa – Zrinjski
Radnik Bijeljina – FK Sarajevo
Sloboda – Željezničar

13.05. 17:00
FK Sarajevo – Sloboda
Radnik Bijeljina – Krupa
Željezničar – Zrinjski

20.05. 17:00
Krupa – Željezničar
Sloboda – Radnik Bijeljina
Zrinjski – FK Sarajevo

27.05. 17:00
FK Sarajevo – Željezničar
Radnik Bijeljina – Zrinjski
Sloboda – Krupa

03.06. 17:00
Krupa – FK Sarajevo
Željezničar – Radnik Bijeljina
Zrinjski – Sloboda

Novi format lige ponudio je već nekoliko iznenađenja. Primjera radi, Radnik i Krupa se nalaze u ligi šest za prvaka, dok Široki Brijegdok ili Mladost Doboj-Kakanj, koja je bila prijatno iznenađenje u prvom dijelu sezone, sada je u borbi za opstanak. Isto možemo reći i za Čelik, bivšeg prvaka zemlje koji ne samo što grca u dugovima, nego je pored Olimpica prvi u redu za ispadanje.

Ostala su još dva mjeseca fudbala u najvišem rangu bh. takmičenja. Još osam kola i 24 boda su u igri. Zbog ljepote fudbala, i neizvjesnosti takmičenja – nadamo se rotacijama na vrhu i dnu u oba doigravanja. Ko će imati više sreće, fudbalskog znanja, pragmatičnost, pameti, snage i sreće – znat ćemo zaključno sa 3. junom.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close