RukometSport

Odgovor RSRS na saopštenje za javnost od RS BiH

Поштовани,

Шаљемо Вам Одговор РСРС на Саопштење за јавност које је медијима упутила канцеларија РС БиХ 12.06.2020.

Исто тако у прилогу Вам шаљемо и Изјаву административних радника из канцеларије РС БиХ, као о писмо у којем смо тражили да се изјасне о незаконитом снимању , монтажи и дистрибуцији снимака.

Срдачан поздрав

Дана Вучковић

РУКОМЕТНИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Одговор РСРС  на саопштење за јавност РС БиХ од 12.06.2020.

Бања Лука, 15.06.2020. године

Поводом писма којим дио чланова УО РСБиХ из Рукометног Савеза Федерације  информишу јавност о стању у РС БиХ, односно (не)доношењу одлуке о рукометној сезони 2019/20 и разлозима таквог стања, инпутирајући сву кривицу на Рукометни савез Републике Српске и чланове РС БиХ из РС Републике Српске, желимо да јавност обавијестимо о свим чињеницама и околностима на објективан начин.

Наводи се како још није донесена коначна одлука  о рукометној сезони 2019/20, те да нормативни акти недвојбено одређују (члан 69 Статута) да у случају када натјецање није завршено одигравањем 30 утакмица у мушкој Премијер лиги због више силе све одлуке доноси искључиво УО РСБиХ водећи се начелима правде и права.

Као прво у члану 69 Статута РСБиХ уопште не стоји „да када натјецање није завршено одигравањем 30 утакмица у мушкој Премијер лиги због више силе одлуку доноси искључиво УО РС БиХ …….“, чиме је јавност погрешно информисана.

Чланови УО РСБиХ из РС Републике Српске сматрају да је Комесар такмичења Премијер лиге (мушкарци и жене) надлежан за доношење свих одлука које се тичу такмичења у првом степену. На то указују одредбе члана 15 и 16 Пропозиција такмичења (Комесар у првом степену доноси све одлуке у вези такмичења примјењујући одредбе важећих нормативно-правних аката савеза; Комесар одлучује о свим питањима у вези са такмичењем у првом степену). Стога сматрамо како је Комесар такмичења донио правилну одлуку у првом степену о окончању Премијер лиге (мушкарци) у сезони 2019/20, на начин како је то наведено у Билтену број 19.

На наведени Билтен незадовољна страна имала је право жалбе, о којој би одлучивао УО РСБиХ, тако да би коначну одлуку и донио УО РСБиХ. Међутим, благовремена и потпуна жалба није упућена Комесару, чиме је Билтен број 19 постао коначан, па је за нас чланове УО РСБиХ из Републике Српске првенство завршено.

У вези са предњим напомињемо да су сви клубови Премијер лиге консултовани прије доношења одлуке од стране Комесара такмичења, те су се сви клубови, осим РК “Искра”, РК “Горажде” и РК “Грачаница” сагласили да се лига оконча са затеченим стањем на табели у погледу првака и клубова који напуштају лигу, управо на начин како је то урадио Комесар у Билтену.

Да ли је проблем у томе што је одлуку о завршетку Премијер лиге за 2019/20 донио Комесар такмичења који је из Републике Српске, незнамо, али када је ранији Комесар такмичења Алпеза Зденко самовољно доносио одлуке и кажњавао чланове УО РСБиХ, те мијењао термине одигравања утакмица play  off-a,  мимо свих нормативних аката, нико од потписника из РС Федерације БиХ није указивао на такву незаконитост.

Члановима УО РСБиХ из РС Републике Српске ставља се на терет да избјегавају сједнице УО и тиме намјерно опструирају рад Савеза. Тачно је да чланови УО РСБиХ нису приступили на 2 сједнице УО али из разлога што је предсједник Савеза Задро Слободан самоиницијативно, без консултација са потпредсједницима заказивао сједнице и утврђивао дневни ред, не уважавајући било какав приједлог од чланова УО из Републике Српске за измјену дневног реда или додатне тачке дневног реда, показујући тиме апсолутно непоштивање једне од двије чланице Савеза. У тој и таквој ситуацији било је превише очекивати да чланови УО из Републике Српске присуствују сједници.

Такође је тачно да су се Предсједник и два подпредсједника сагласили дана 1.6.2020.године око термина и дневног реда сједнице УО РСБиХ, на коју нису приступили чланови УО из РС Републике Српске.

Разлог недоласка на сједницу заказану за 12.6.2020.године лежи у чињеници да је предсједник Савеза Задро Слободан на незаконит и нелегалан начин снимао актере састанка од 1.6.2020.године (Слободан Задро, Маринко Умичевић и Менсур Синановић), без њиховог знања и сагласности, а потом дио тог разговора извадио из контекста и пустио на друштвеним мрежама, чиме је према нашем члану Умичевић Маринку исказао некоректно омаловажавање и вријеђање. Како присуствовати сједници на којој вас мимо знања и ваше сагласности снимају, те послије тога пуштају у етер.

Записник са тог припремног састанка УО РСБиХ потпредсједник Маринко Умичевић није потписао зато што је на самом састанку договорено једно, а онда је господин Задро рекао да се до 08.јуна морају доставити предлози за окончање лиге. Неовлаштено је снимао сједницу и монтиран снимак пустио у етер да би облатио господина Маринка Умичевић, као и Рукометни савез Републике Српске.

Обзиром да се у конкретном случају ради о незаконитом прислушкивању које има елементе и кривичног дјела, коначан суд о томе даће надлежно тужилаштво.

На крају РС Републике Српске и нама члановима УО РС БиХ из Републике Српске приговара се да нисмо спремни за било какав разговор, расправу или сарадњу у налажењу рјешења за рукометне проблеме у БиХ. Сматрамо срамотним од појединих чланова УО РСБиХ из Федерације БиХ што су потписали саопштење са оваквим констатацијама. Од самог оснивања РС БиХ у јуну 2017.године, те именовања садашњих чланова УО у августу 2018.године, РС Републике Српске и ми чланови УО РСБиХ из Републике Српске давали смо несебичан допринос у сваком погледу за рјешавање нагомиланих проблема у Савезу. Однос према РСБиХ најбоље се огледа у односу према репрезентацији БиХ, а чланови УО РСБиХ из Републике Српске заједно са дијелом чланова УО РСБиХ из Федерације БиХ веома много су допринели да рукометна репрезентација БиХ (мушкарци) прође квалификације за ЕП и да наступи на ЕП, почев од обезбјеђења свих услова за наступе репрезентације у квалификацијама у БиХ и на гостовањима, те за одлазак на првенство Европе, што укључује обезбјеђење свих материјално-финансијских услова, те присуствовања свим утакмицама репрезентације у БиХ, за разлику од појединих чланова УО РСБиХ из Федерације БиХ који нису ништа обезбједили нити су присуствовали макар једној јединој утакмици квалификација и тиме дали подршку играчима. Такође смо као чланови РСБиХ из Републике Српске били веома кооперативни по свим питањима када су у питању такмичења Премијер лиге БиХ и више пута правили компромисе за разлику од неких.

Што се тиче сједнице УО РСБиХ заказане за дан 19.06.2020.године, као чланови УО из Републике Српске не бјежимо од присуства сједници али можемо расправљати само о новој рукометној сезони Премијер лиге и другим питањима за унапређење рукомета у БиХ. Теме о којима можемо разговарати су:

  • Усвајање извјештаја комесара,
  • Избор генералног секретара савеза,
  • Избор мушког и женског селектора,
  • Куп БиХ за 2019/20 сезону,
  • Почетак нове сезоне 2020/21,
  • Формирање I  и II лиге  РС Федерације БиХ за сезону 2020/21, што смо раније потписали.

С поштовањем,

Чланови УО РСБиХ

Маринко Умићевић

Војислав Рађа

Владо Шегрт

Александар Миљуш

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close