-TopSLIDELifestyleShowbiz

Amira Medunjanin ponovo snimila album godine, posvećen je kafanskim legendama…

OD BOSTONA DO MOSTARA: Amira Medunjanin ponovo snimila album godine, posvećen je kafanskim legendama… (VIDEO)

Novi album Amire Medunjanin oda je kafanskim pjevačima.

Iza naziva „For Him and Her“, krije se jedinstven omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, koji se sastoji od 12 njihovih pjesama u jedinstvenoj interpretaciji naše pjevačice.

“For Him and Her”, novi studijski album world music dive Amire Medunjanin, dostupan je od petka svim streaming servisima, u fizičkoj prodaji album će se naći 24. juna. “For Him and Her” jedinstven je omaž Tomi Zdravkoviću Silvani Armenulić – 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin jednostavno očarava.

Petar Peca Popović, poznati novinar, rok kritičar i publicist, biranim riječima piše: “Potreba za gajenjem moćnog goriva za svoju dušu nema direktne veze s karijerom ni statusom. Vezana je za pronalaženje autentičnog sebe. Strast je uzvišena umjetnost patnje zbog onoga što voliš. Ljudi su takvi kada u nešto čime se bave, ulažu najveće životne vrijednosti i odista uživaju kada se time bave.To načelo prepoznajem u najnovijoj kolekciji Amire Medunjanin. U dvanaest izabranih pjesama ona Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, kolosalnim pojavama jugoslavenske estrade i posljednjim istinskim reprezentima kafanske muzike, odaje znake dubokog osobnog poštovanja.”

“Svirajte mi tiho, tiše” prva je pjesma s kojom nas Amira uvodi u svijet “kafanske muzike”. Kako piše Petar Peca Popović dalje: “Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvijek označava mjesto gdje se najljepši dani proživljavaju noću. /…/ Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gdje još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje.”

Čin slavljenja pjesme

Osim spomenute “Svirajte mi tiho, tiše” na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergrini: “Ja nemam prava nikoga da volim”, “Čekaj me”, “Šta će mi život”, “Što je tužna tako ova noć”, “Rane moje”, “Kad se voli, što se rastaje”, “Srećo moja”, “Danka”, “Dva smo sveta različita”, “Što te večeras nema” i “Umoran sam od života”.

“Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i suradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odijelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu, satkanu od tuge i istine, svojim nadahnućem i vještinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pjesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. /…/ Te karijere se rimuju s legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi, a nezaboravljeni”, piše Petar Peca Popović odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pjesmama, jednako kao što to svojim glasom na novom studijskom albumu “For Him and Her” čini Amira Medunjanin.

Album “For Him and Her” snimljen je u Bostonu (SAD) u studiju “Big BlueSound”, dok je dio instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (“Studio Coda” i “Mostar Rock School”). Na albumu su sudjelovala eminentna muzička imena: Shyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba). “For Him and Her” diskografski je dragulj i sasvim sigurno jedan od albuma godine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close