Odbijeno ponovno uvođenje viza zemljama Zapadnog Balkana

Komitet LIBE (za pravdu i civilne poslove) Parlamenta Evrope je tokom jučerašnjeg glasanja odbacio prijedlog o ponovnom uvođenju viznog režima za treće zemlje, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana.

(Anadolija)

Naime, kako je za agenciju Anadolija potvrdila Tanja Fajon, iizvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka, Komitete LIBE je odbacio u ponedjeljak prijedlog Rezolucije o uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana sa 33 glasa “za”, sedam “protiv” i tri suzdržana.

“U pregovorima sa evropskim vladama i Evropskom komisijom (EK) nećemo popustiti pod pritiskom pojedinih zemalja članica Evropske unije (EU) koje bi odmah uvele pravila za suspenziju bezviznog režima za građane trećih zemalja, a posebno za građane Zapadnog Balkana”, kazala je Fajon.

Napominje da su pojedine zemlje EU-a otvoreno prijetile zemljama Balkana ponovnim uvođenjem viznog režima. Upozorila je da bi ponovno uvođenje viznog režima zemljama Zapadnog Balkana bio vrlo štetan korak za evropske aspiracije tihdržava.

“Vrlo smo razočarani kada vidimo da u pojedinima zemljama EU-a prevladavaju uski nacionalni interesi i nepoštivanje dogovora u vezi sa bezviznim režimom, što se čak pretvorilo i u prijetnje građanima Zapadnog Balkana o ponovnom uvođenju viza”, istakla je Fajon

Fajon je navela da nakon ove odluke EU bar neko vrijeme neće imati mogućnost da privremeno ukine bezvizni režim zemljama Zapadnog Balkana.

“Očekujem da se sada pregovori o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima trećim zemljama vrate na početak. Ovo su vrlo osjetljiva pitanja jer se radi o sudbinama ljudi. Ne smijemo dozvoliti da ovi mehanizmi postanu političko oružje za jačanje političke pozicije na nacionalnom nivou u zemljama članicama”, kazala je Fajon za Anadoliju.

Podsjetila je da je broj lažnih zahtjeva za azil iz zemalja Zapadnog Balkana u nekim zemljama EU-a vrlo zabrinjavajući.

“Međutim, moramo zajedno raditi kako bi spriječili zloupotrebu sistema i da podržimo marginalizirane grupe i manjine, koje su vrlo često žrtva manipulacija organiziranog kriminala”, zaključila je Tanja Fajon.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close