Odbačene sankcije protiv BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope odbacila  prijedlog da se Bosna i Hercegovina suspendira iz članstva u ovoj organizaciji, dok se ne provede presuda „Sejdić – Finci“, potvrdio je za RSE Saša Magazinović, član delegacije BiH u Parlamentu Vijeća Evrope.“To je rezultat jedinstvenog stava i zajedničkog rada svih članova delegacije, bez obzira iz koje političke partije, ili iz kojeg entiteta dolaze. Vrlo jaka podrška je došla iz zemalja regije – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije ali i drugih brojnih evropskih zemalja. Iz ovoga svega možemo izvući pouku koju svi znamo, ali je ne koristimo – kad BiH govori jednim glasom, mogu se postići rezultati.”

Vijest je preko društvenih mreža objavio i član bh. delegacije Senad Šepić.

“Neće ispaštati građani, ali odgovorni moraju pronaći dogovor i postaviti zemlju na put evroatlanskih integracija. Hvala na podršci i razumijevanju svim kolegama/ kolegicama koji su danas glasali za BiH i obeshrabrili snage destrukcije i kontinuiranog slabljenja države”, naveo je.

Iako je izvjestiteljica za BiH Karin Woldseth u Izvještaj o funskcionisanju demokratskih instutucija u BiH, kao jednu od mjera predložila suspenziju BiH, ona je odbijena, ali su u Izvještaju notirani brojni problemi, između ostalog, zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

“Svi ovi navodi su ostali u sjeni radikalnog prijedloga o suspenziji BiH, ali su otvorena pitanja o konkretnijem angažovanju međunarodne zajednice, u partnerskom odnosu, na rješavanju brojnih problema u BiH. “

Delegacija BiH, uložila je amandmane na Nacrt Rezolucije, kojim je tražila da se brišu članovi 11. i 12.  koji su predviđali otvaranje vrata za uvođenje  sankcija u BiH, a što je podržao Monitoring komitet Vijeća Evrope.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close